Top 10 bezienswaardigheden Berlijn – dit moet je zien!

Berlijn is een geweldige stad voor een stedentrip. Ik ben er zelf inmiddels twee keer geweest en het is echt een stad die alles heeft. De bruisende hoofdstad van Duitsland staat bekend om zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en diverse bezienswaardigheden. Of je nu een liefhebber bent van historische monumenten, kunst en architectuur, of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, Berlijn heeft voor elk wat wils. In deze blog geef ik de tips voor de top 10 bezienswaardigheden Berlijn, die je zeker niet mag missen!

top 10 bezienswaardigheden Berlijn
Foto door Florian Wehde via Unsplash

Een stad die alles heeft

Berlijn is natuurlijk een metropool. Deze stad heeft echt zoveel afwisselende dingen! Natuurlijk heeft de stad een hele rijke geschiedenis, maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk eten, lekker winkelen en andere uitstapjes maken. In deze blog benoem ik de top 10 bezienswaardigheden Berlijn. Sommige bezienswaardigheden of activiteiten heb ik zelf ook echt ondernomen, andere stonden nog op mijn wensenlijstje om te doen of bezichtigen.

Top 10 bezienswaardigheden Berlijn
De ingang van de Berlijnse dierentuin – Foto door Jean-Pierre Dalbéra via Openverse

1. De Dierentuin van Berlijn (Zoologischer Garten Berlin)

Deze dierentuin is echt prachtig! We hadden onszelf voorgenomen om niet de hele dag in deze dierentuin te zijn, omdat er natuurlijk zoveel meer te zien is in Berlijn, maar we zijn hier uiteindelijk echt de hele dag geweest. Er is in de Zoologischer Garten Berlin zoveel te zien!
Als een van de oudste en meest prestigieuze dierentuinen ter wereld, trekt de Berlijnse dierentuin jaarlijks duizenden bezoekers. Met een enorme verscheidenheid aan dieren, waaronder zeldzame en bedreigde soorten, biedt deze dierentuin een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers van alle leeftijden. Er is ook een prachtig Aquarium bij de dierentuin. Deze is ook zeker het bezoeken waard!

holocaustmonument stenen beton betonblokken monument
Het indrukwekkende Holocaustmonument – Foto door Ansik via Openverse

2. Het Holocaustmonument

Je kunt niet in Berlijn zijn geweest, zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Holocaustmonument. Een ontroerend eerbetoon aan de miljoenen slachtoffers van de Holocaust, dit indrukwekkende monument bestaat uit een veld van betonnen blokken die bezoekers uitnodigen tot reflectie. Het is een krachtige herinnering aan een van de donkerste periodes in de menselijke geschiedenis. Als je hier rondloopt, wordt je echt gewoon even stil.

top 10 bezienswaardigheden Berlijn
Checkpoint Charlie – Foto door Michael Fousert via Unsplash

3. Checkpoint Charlie

Als een van de bekendste grensovergangen tussen Oost- en West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog, is Checkpoint Charlie nu een belangrijke historische locatie. Bezoekers kunnen hier meer te weten komen over de verdeeldheid van de stad en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende deling van Duitsland. Deze plek is voor veel mensen ook een plek waar zeker even een foto gemaakt moet worden.

top 10 bezienswaardigheden Berlijn
Brandenburger Tor – Foto door Leon Seibert via Unsplash

4. Brandenburger Tor

Als je foto’s ziet van Berlijn, dan zie je meestal eerst een foto van de Brandenburger Tor. Als een van de meest iconische symbolen van Berlijn, is de Brandenburger Tor een must-see voor elke bezoeker. Deze imposante poort, gebouwd in de 18e eeuw, markeert niet alleen de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn, maar staat ook symbool voor de hereniging van Duitsland na de val van de Berlijnse Muur.

top 10 bezienswaardigheden Berlijn
Museuminsel – Foto door Giulio GMDB via Openverse

5. Museuminsel (museumeiland)

Voor liefhebbers van kunst en geschiedenis is Museuminsel een plek die je echt moet gaan bezoeken. Dit complex herbergt een verzameling van vijf internationaal gerenommeerde musea, waaronder het Pergamonmuseum, het Neues Museum en het Altes Museum, die een schat aan kunstvoorwerpen en historische artefacten tentoonstellen. Maar ook als je niet naar binnen gaat in de musea, is het zeker de moeite waard om daar rond te lopen, omdat het ook al een prachtige omgeving is.

white concrete building under cloudy sky during daytime
De Rijksdag – Foto door Hoch3media via Unsplash
top 10 bezienswaardigheden berlijn
Koepel Reichstag – Foto door GeraldGrote via Openverse

6. Rijksdag – in de Top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Ik vond de Rijksdag (Reichstag) echt een ontzettend indrukwekkend gebouw. Als je Berlijn gaat bezoeken, zou ik dit dus zeker niet overslaan, want het mag met recht worden opgenomen in de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn. De Rijksdag, gelegen aan de oever van de rivier de Spree, is een architectonisch meesterwerk en een belangrijk symbool van de Duitse democratie. Gebouwd in de late 19e eeuw, heeft het gebouw een bewogen geschiedenis gekend. Na de hereniging van Duitsland onderging de Rijksdag een grondige renovatie onder leiding van de Britse architect Sir Norman Foster. Tegenwoordig dient het als de zetel van de Duitse Bondsdag, en bezoekers kunnen de iconische koepel beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Berlijn.

a chandelier hanging from the ceiling of a building
Berliner Dom – Foto door Lexi Laginess via Unsplash

7. Berliner Dom

Stiekem heb je de Berliner Dom hierboven al langs zien komen. Je ziet deze koepel namelijk al van verre, deze is gelegen op het Museuminsel. De imposante koepel van de Berliner Dom domineert de skyline van Berlijn en trekt jaarlijks vele bezoekers. Deze prachtige kathedraal, met zijn weelderige interieur en adembenemende uitzichten vanaf de koepel, biedt een fascinerende inkijk in de religieuze en architectonische geschiedenis van de stad. Ga dus zeker even naar binnen!

berlijnse muur east side gallery
East Side Gallery – Foto door Dalbera via Openverse

8. East Side Gallery Berlijnse Muur

Als je Berlijn zegt, denk je natuurlijk meteen aan de Berlijnse muur. Als een van de langste overgebleven delen van de Berlijnse Muur, is de East Side Gallery nu een openluchtmuseum gewijd aan kunst en politiek activisme. Bezoekers kunnen hier de kleurrijke muurschilderingen bewonderen die zijn gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld en die een symbool vormen van verzet en vrijheid. Ben je dus op zoek naar mooie urban street art, dan moet je hier zeker een bezoekje aan brengen.

Top 10 bezienswaardigheden Berlijn
Tiergarten met de Siegessäule – Foto door A_M_D_photos via Pixabay

9. Tiergarten in de top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Tiergarten is een uitgestrekt stadspark. Het biedt een oase van rust en groen in het hart van Berlijn. Bezoekers kunnen hier wandelen, fietsen of gewoon ontspannen te midden van weelderige tuinen, schilderachtige vijvers en historische monumenten, zoals de Siegessäule (Overwinningszuil). Deze Siegessäule is jarenlang ook het iconische middelpunt geweest van The Love Parade.

charlottenburg, berlin, palace
Schloss Charlottenburg – Foto door GreenCardShow via Pixabay

10. De laatste van top 10 bezienswaardigheden Berlijn: Charlottenburg Paleis (Schloss Charlottenburg)

Dit barokke paleis was ooit de thuisbasis van Pruisische koningen en keizers. Nuis het een populaire toeristische attractie in Berlijn. Bezoekers kunnen hier de weelderig ingerichte kamers en uitgestrekte tuinen verkennen. Ga terug naar vroegere tijden en ontdek hoe ze toen in dit paleis hebben geleefd.

Nog veel meer dan deze top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat je de stad Berlijn een beetje tekort doet door het alleen maar bij deze top 10 bezienswaardigheden Berlijn te houden. Want de stad is zo groot en mooi, er is nog veel meer te zien en ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Potsdamer Platz, de Fernsehturm, de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Alexanderplatz, de Gendarmenmarkt en nog veel meer. Boek een rondleiding met een gids of ontdek zelf Berlijn met de metro. Aan een paar dagen heb je waarschijnlijk niet eens genoeg!

Heb jij nog goede tips voor een bezoek aan Berlijn, deel ze dan hieronder zeker met ons!

En ben je nog op zoek naar een andere stedentrip, kijk dan ook bij onderstaande blogs:

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *