De 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs – een overzicht

Parijs, de stad van de liefde! Op slechts een paar uur rijden van Nederland ligt de hoofdstad van Frankrijk. En in deze stad is er volop moois te zien: van cultuur tot architectuur. In deze blog geven we een overzicht van de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs.

eiffel tower, paris, france
Photo door TheDigitalArtist via Pixabay

Heerlijk struinen langs de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Parijs heeft een schat aan prachtige bezienswaardigheden die elke reiziger betoveren. Van iconische monumenten tot charmante wijken, Parijs heeft voor elk wat wils. Voor mij is het inmiddels al wel weer een flink aantal jaren geleden dat ik in Parijs ben geweest moet ik eerlijk zeggen. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die diepe indruk op me hebben gemaakt. In deze blog geven we 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden van Parijs die je absoluut niet mag missen.

architecture, eiffel tower, illuminated

1. De Eiffeltoren

Geen enkel lijstje over Parijs is compleet zonder de beroemde Eiffeltoren. Ontworpen door Gustave Eiffel voor de Wereldtentoonstelling van 1889, domineert deze iconische structuur de skyline van Parijs. Wist je dat de toren oorspronkelijk bedoeld was als tijdelijk bouwwerk en dat het aanvankelijk door critici werd bekritiseerd? Nu is het een van de meest herkenbare en geliefde monumenten ter wereld. Wist je trouwens dat er boven in de Eiffeltoren een restaurant zit? Ik ben daar eens geweest voor een lunch en ik kan zeggen dat je dan echt een prachtig uitzicht over Parijs hebt tijdens het eten!

notre dame, paris, france
Notre Dame – Foto door Skitterphoto via Pexels

2. De Notre-Dame bij de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Deze kerk kent iedereen vast wel van de bekende Disney film*! De majestueuze Notre-Dame-kathedraal, gelegen op het Île de la Cité, is een meesterwerk van gotische architectuur. Het interieur van de kathedraal herbergt prachtige roosvensters, indrukwekkende beeldhouwwerken en een rijke geschiedenis. Helaas heeft een verwoestende brand in 2019 aanzienlijke schade toegebracht, maar de restauratiewerkzaamheden zijn in volle gang om deze historische schat te herstellen.

10 bezienswaardigheden in Parijs
Foto door 12019 via Pixabay

3. Rondvaart over de Seine

Een rondvaart over de Seine biedt een uniek perspectief op de vele monumenten en bruggen van Parijs. Terwijl je langs de oevers glijdt, kun je iconische bezienswaardigheden bewonderen, zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame, allemaal terwijl je geniet van een schilderachtig uitzicht op de stad vanaf het water. Dit is zeker een toffe aanrader op de eerste dag dat je in Parijs aankomt, zodat je meteen een mooie indruk van de stad hebt.

montmartre, sacre coeur, france
De Sacre Coeur – Foto door Leonhard_Niederwimmer via Pixabay

4. Montmartre

Montmartre, bekend om zijn bohemien sfeer en artistieke erfgoed, is een van de meest charmante wijken van Parijs. Wandel door de geplaveide straatjes, ontdek verborgen pleintjes en bezoek de beroemde Sacré-Cœur-basiliek, die hoog op de heuveltop prijkt. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan Place du Tertre, waar straatartiesten hun kunstwerken tentoonstellen.

building, architecture, landmark
Het Louvre – Foto door EdiNugraha via Pixabay

5. Het Louvre

Als ’s werelds grootste kunstmuseum herbergt het Louvre een schat aan meesterwerken, waaronder de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Winged Victory of Samothrace. De voormalige koninklijke residentie, met zijn iconische glazen piramide, is een bezienswaardigheid op zich. Wist je dat het Louvre oorspronkelijk een middeleeuws fort was voordat het werd omgebouwd tot een museum? Ben je een kunstliefhebber, dan kun je gerust een dag uittrekken voor een bezoek aan het Louvre.

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs
Musee D’Orsay – Foto door Graham-H via Pixabay

6. Musée d’Orsay

Gehuisvest in een voormalig treinstation, herbergt het Musée d’Orsay een uitgebreide collectie van impressionistische en post-impressionistische meesterwerken. Bewonder werken van kunstenaars als Monet, Van Gogh, Degas en Renoir terwijl je door de prachtig gerestaureerde zalen wandelt. Het museum biedt een unieke kijk op de ontwikkeling van de moderne kunst.

de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs
Jardin des Tuileries – Foto door Carlos ZGZ via Openverse

7. Jardin des Tuileries

De Jardin des Tuileries, gelegen tussen het Louvre en de Place de la Concorde, is een oase van groen en rust in het hart van Parijs. Het is een groot openbaar park met veel zitplekken. Je kunt hier dus even rustig bijkomen van alles wat je ziet in Parijs. Maak een ontspannen wandeling langs de formele lanen, bewonder de prachtige beeldhouwwerken en geniet van het uitzicht op de Arc de Triomphe in de verte. Het park is vernoemd naar de voormalige tegelfabrieken die hier ooit stonden.

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs
Quartier Latin – Foto door Luc Mercelis via Openverse

8. Quartier Latin

Het Quartier Latin, bekend om zijn levendige sfeer en intellectuele erfgoed, is een van de oudste wijken van Parijs. Verken de kronkelende straatjes, ontdek gezellige boekwinkels en geniet van een kopje koffie op een van de vele terrasjes. Deze bruisende wijk is de thuisbasis van de beroemde Sorbonne-universiteit en heeft een lange geschiedenis als ontmoetingsplaats voor schrijvers, kunstenaars en denkers.

operagebouw Phantom of the Opera
Opéra National de Paris Palais Garnier – Foto door Onasill – Bill via Openverse

9. Palais Garnier

Het Palais Garnier, ook wel bekend als de Opéra Garnier, is een architectonisch meesterwerk uit de 19e eeuw. Bewonder de weelderige interieurs, waaronder de prachtige Grand Foyer, de imposante trap en het schitterende auditorium met zijn indrukwekkende kroonluchter. Het operahuis diende als inspiratie voor Gaston Leroux’s roman “The Phantom of the Opera”.

de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs
Sainte-Chapelle – Foto door kern.justin via Openverse

10. Sainte-Chapelle bij de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs

De Sainte-Chapelle, gelegen op het Île de la Cité, is een juweel van gotische architectuur en glas-in-loodkunst. Betreed deze schitterende kapel en laat je betoveren door de kleurrijke glas-in-loodramen die het interieur verlichten. Elk raam vertelt een bijbels verhaal en creëert een atmosfeer van spirituele sereniteit. De kapel werd oorspronkelijk gebouwd om de Heilige Relikwieën van de Passie van Christus te huisvesten, waaronder de Doornenkroon.

paris, montmartre, path
Foto door Edmondlafoto via Pixabay

Nog veel meer dan de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Parijs is een stad die blijft verbazen en inspireren, met een schat aan culturele schatten en architectonische pareltjes om te ontdekken. Natuurlijk is er nog veel meer dan te zien dan dit lijstje van de 10 mooiste bezienswaardigheden van Parijs die ik nu heb samengesteld.
Of je nu voor de eerste keer de stad bezoekt of een terugkerende bezoeker bent, deze 10 bezienswaardigheden beloven een onvergetelijke ervaring te bieden, maar er is natuurlijk nog veel meer moois te ontdekken. Als jij ook een goede tip hebt, deel deze dan zeker ook hieronder!

Liever een andere stedentrip? Lees dan zeker ook de volgende blogs:

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *