1 dag in Porto – een top van bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Porto is een prachtige stad. Daar kun je je zeker wel meerdere dagen vermaken, en dan nog heb je niet alles gezien. Maar wat nu als je maar 1 dag in Porto bent? Hoe kun je dan je dag het beste inrichten? In deze blog geef ik suggesties van de dingen die je kunt doen als je 1 dagje naar Porto gaat. Wat zijn de tofste bezienswaardigheden?

gray bridge near building at sunset
Photo by Everaldo Coelho

1 dag in Porto: veel te kort

Ik ga je vast vertellen: 1 dag in Porto is eigenlijk gewoon veel te kort. Porto ligt in het noordwesten van Portugal en is de op een na grootste stad van Portugal (na Lissabon). Porto was in 2001 de culturele hoofdstad van Europa (samen met Rotterdam) en sindsdien is deze stad ook erg geliefd als stedentrip. Misschien dacht je bij het lezen van de titel van deze blog wel: ‘Huh, wat een rare blog, 1 dag in Porto, wie doet dat nu?’ Maar ik moet zeggen dat ik vorig jaar voor 1 dag naar Porto ben geweest. Ik was namelijk op een werkweek naar Portugal en de laatste dag van onze reis zijn we naar Porto gegaan. We hadden toen maar 1 dag om de highlights van de stad te zien. Gelukkig hadden we een local bij ons, die ons wat bijzondere plekjes van de stad heeft laten zien. Dus ga je maar 1 dagje naar Porto, lees dan zeker deze blog voor de tips!

porto uitzicht rivier
Kelly was 1 dag in Porto, en vertelt over de bezienswaardigheden die je echt moet zien.

Het treinstation van São Bento

De eerste tip voor deze dag is om een bezoek te brengen aan dit treinstation. Mogelijk ben je zelfs met de trein in Porto aangekomen, dus is dit het eerste dat je ziet. Dit treinstation is echt prachtig! Je kijkt je ogen uit, want de stationshal is van binnen helemaal versierd met beschilderde tegeltjes. Bij elkaar zijn het wel 20.000 versierde tegels. Het is een geliefde toeristische trekpleister, maar ook een druk treinstation. De tip van de local was om wel heel goed op je handbagage te letten: hier zijn vaak behoorlijk wat zakkenrollers actief. Toeristen zijn dan zo om zich heen aan het staren, dat ze vergeten op hun tassen te letten. Wees dus gewaarschuwd!

1 dag in Porto De Santa Catarina kerk

1 dag in Porto – De Santa Catarina kerk

Aan de Rue Santa Catarina, is een van de grootste winkelstraten in Porto. In die straat is ook een prachtige kerk te vinden: de Santa Catarina kerk. Van verre zie je deze prachtige kerk al staan. Ik weet zeker menig toerist hier al wat mooie plaatjes heeft geschoten!

1 dag in Porto

Lunch zoals de Portugezen

Natuurlijk wil je het maximale halen uit je dag in Porto, maar ik raad je zeker ook aan om de tijd te nemen voor een uitgebreide lunch! De Portugezen houden wel van een lekkere lunch, en lunchen regelmatig ook tussen de middag met meerdere gangen. Op aanraden van de local zijn we bij ‘Restaurante Abadia do Porto’. Wij gingen daar met een flinke groep lunchen, en we vonden dit een echte aanrader! Ik heb werkelijk nog nooit zo’n lekkere (en grote) zalm op! Maar je kunt hier ook echt authentieke gerechten krijgen. Het kan hier tussen de middag wel druk zijn (er zaten ook veel locals op dat moment in het restaurant), dus wil je zeker zijn van een plekje, dan raad ik aan om te reserveren.

zalm

Wandel door Ribeira

Na de lunch is het echt tijd om Porto weer verder te gaan verkennen! Je kunt nu lekker een wandeling gaan maken door de historische wijk Ribeira, die bekend staat om zijn smalle geplaveide straatjes, kleurrijke huizen en levendige sfeer. Verken de omgeving langs de rivier de Douro. Dit is het Porto zoals je het van de ansichtkaarten kent! Ook hier zie je weer vele mooie plekjes om op de foto te zetten.

rivier Douro
1 dag in Porto
Foto door Porto Ribeira 7am

Maak een ritje in de kabelbaan tijdens 1 dag in Porto

Bij de rivier is ook een kabelbaan te vinden. Wij hebben ervoor gekozen om vanaf boven naar beneden te gaan met de kabelbaan, maar je kunt ook de andere kant op. Een ritje is wel vrij prijzig, maar je krijgt wel een ontzettend mooi uitzicht over de stad!

porto, portugal, city
Photo by amurca
kabelbaan porto uitzicht

Porto = port

Tja, zeg je Porto, dan zeg je port! Aan de overkant van de rivier de Douro liggen er allemaal wijnkelders van portproducenten. In die porthuizen kun je een portproeverij doen, maar vaak ook een rondleiding, of alleen even een blikje achter de schermen werpen. Ik ben zelf geen drinker, dus voor mij was de keuze ‘water met of zonder prik’. Gelukkig wel van een ‘heel goed jaar’ volgens de ober. Mijn collega’s hebben hier heerlijk verschillende soorten port kunnen proeven!

port proeven

Dom Luis I brug

Als je rondloopt bij de rivier, dan valt je oog vast op de opvallende brug. Dit is de Dom Luis I brug. Een iconische metalen brug over de Douro rivier. Als je op het terras port zit te drinken, valt je oog vast op deze opvallende brug! De brug is 172 meter lang en de langste brug van deze soort ter wereld!

a bridge over a body of water with a city in the background
Dom Luis I brug -Photo by Alessio Roversi

Laat je verbazen door Porto

Ik kan nog wel meer tips geven, maar ik denk dat als je deze bovenstaande bezienswaardigheden op je lijstje zet, je al een flink gevuld dagprogramma hebt. Laat je zeker ook verrassen en verbazen door Porto. Geniet van wat de stad je te bieden heeft, slenter door de straatjes (of beklim heel veel trappen), drink een drankje, eet een pastel de nata of ga gewoon op een terrasje zitten in de zon. Geniet van het leven en de sfeer van de stad!

Als je zelf al weleens in Porto bent geweest, wat vond jij het mooiste aan deze stad? Deel hieronder gerust je ervaringen en tips!

footer 6
Spread the love


1 gedachte over “1 dag in Porto – een top van bezienswaardigheden die je niet mag missen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *