Stedentrip Parijs met kind- samen op avontuur in de stad

Toen mijn zoon 4 jaar was zijn we samen al eens voor een stedentrip naar Parijs gegaan. Een dagje naar de stad, en een dag naar Disneyland Parijs. Nu, 7 jaar later, zijn we opnieuw naar de Franse hoofdstad gegaan. Deze keer hebben we er echt een stedentrip van gemaakt, en hebben we Disney overgeslagen omdat daar het weekend te kort voor was. In deze blog deel ik onze ervaringen en tips voor een super weekend in Parijs, want dat was het!

De leukste highlights in Parijs

In Parijs kun je natuurlijk ook ‘off the beaten track’ dingen doen, uitjes die minder bekend zijn en daarvoor vaak verrassend. Maar voor ons was het juist leuk om tijdens onze stedentrip in Parijs de bekende highlights te bezoeken en te doen. De Eiffeltoren * spreekt natuurlijk tot de verbeelding en het is leuk om hier overdag en ook ’s avonds rond te lopen. Je kunt natuurlijk ook op de Eiffeltoren. Als je vooraf online kaartjes koopt, hoef je minder lang in de rij te staan. Je moet dan alleen wel een tijdstip vastleggen, dat maakt het iets minder flexibel. In ons geval stormde het keihard, waardoor we niet naar de top konden. Vanaf de 2e stop, op 115 meter hoogte, heb je ook een geweldig uitzicht over de stad, dus wat dat betreft was het niet erg dat we niet op het hoogste punt hebben gestaan.

Een andere highlight is de Sacre Coeur *. Deze prachtige kerk is zelf mooi om te bezoeken, maar het is ook leuk om op het plein of op de trappen naast deze kerk even lekker te zitten. Je hebt mooi uitzicht over de wijk Montmartre, en vaak is er wel muziek wat het extra gezellig maakt. De Sacre Coeur ligt dus op een heuvel en wij namen de kabelbaan (funiculaire) naar boven. Leuk om te doen en het scheelt aardig wat trappen. Dat hebben we later wel ingehaald, want na 292 treden stonden we in de top van de kerk. Het uitzicht is daar geweldig: je ziet de hele stad, inclusief de Eiffeltoren. Montmartre* is de wijk die aan de voet van de kerk ligt, en daar kun je de kunstenaars vinden die bijvoorbeeld karikaturen tekenen. En er zijn veel terrasjes en restaurants, een leuke plek om wat te eten.

Cultuur snuiven in Parijs

Een bezoekje aan het Louvre * kan eigenlijk niet ontbreken in een stedentrip in Parijs. Buiten op het plein zie je de kenmerkende pyramide en kun je grappige foto’s maken (zie onder). Maar ook het museum zelf is voor de liefhebbers indrukwekkend. Voor ongeveer 17 euro koop je een kaartje (als je dat online doet, kun je de lange rij overslaan) en kinderen mogen gratis naar binnen. Het Louvre is een enorm museum, waarbij iedereen natuurlijk de Mona Lisa * wil zien.

Wij kregen daar een beetje de slappe lach van: we konden de ruimte waar dit wereldberoemde schilderij hangt eerst niet vinden en zijn er 3 keer langs gelopen. En toen we haar eenmaal gevonden hadden stond de hele ruimte vol mensen die in de rij stonden om vooraan het best kleine schilderij te kunnen bekijken. Wij zijn snel doorgelopen, er is genoeg te zien! Sowieso is het indrukwekkend om er rond te lopen: er zijn zoveel schilderijen, beelden en voorwerpen om te bekijken. En het krioelt er van de mensen: zo’n 3000 mensen bezoeken per uur (!) in het museum.

stedentrip parijs met kind kind jongen louvre glazen piramide

Handig tijdens een stedentrip in Parijs: metro, boot, bus en fiets!

Om de highlights in de stad te bekijken kun je gemakkelijk met de metro reizen. Je kunt losse kaartjes kopen of in een set van tien (carnet). Een andere optie is The Paris Pass. Hiermee reis je niet alleen in het openbaar vervoer, maar krijg je ook kortingen op allerlei bezienswaardigheden.

Een andere manier om de stad te bekijken is op de fiets. Wij hadden een fietstour met gids geboekt via Paris by bike. Ze organiseren verschillende tours, met een Nederlandse gids en dus ook speciaal voor gezinnen/kinderen. Helaas was mijn zoon ziek en hebben we de geboekte tour moeten overslaan. Maar vrienden van ons hebben de tour wel gedaan en zijn erg enthousiast.

Als alternatief wilden we de Batobus nemen: een rondvaartboot met een ‘hop on hop off’ concept: je kunt dus de hele dag gebruik maken van de boot en bij de verschillende stops uitstappen om iets te gaan bekijken. Zeven jaar geleden hebben we dit ook gedaan, erg leuk. Helaas was de boot uit de vaart (check de website voor hun openingstijden), en hebben we onze plannen weer gewijzigd.

De hop on hop off bus is het geworden. Bovenin de dubbeldekker, als echte toerusten, zijn we door de stad gereden. En daarmee hebben we veel gezien: de Notre Dame * (die nog dicht is vanwege de brand), Place De La Concorde, de Champs Elysees enz. Een leuke manier om in korte tijd veel te zien. En je kunt dus uitstappen waar je wilt, dus het is ook flexibel. Het is wel de duurste optie van deze 3, ik betaalde 58 euro voor een volwassene en een kind, voor 24 uur.

stedentrip parijs met kind

Wat is er nog meer te doen tijdens een stedentrip in Parijs?

Bovenstaande highlights zijn nog maar een kleine greep uit de dingen die je kunt doen tijdens een stedentrip in Parijs. De parken zijn bijvoorbeeld met jongere kinderen een leuke plek om te bezoeken, zeker in de zomer. Er zijn speeltuinen, draaimolens en je kunt bijvoorbeeld in Jardin du Luxembourg bootjes huren om op de vijver mee te spelen.

Voor winkelliefhebbers kun je bij de Champs Elysees goed terecht. Je hebt hier grote winkels, ook van echte design merken zoals Dior. Maar je vindt hier ook de Disney winkel bijvoorbeeld. Wij brachten ook een bezoekje aan Galerie Lafayette (Haussmann): een prachtige winkel met een geweldige koepel in het plafond. Aan de overkant van de straat zit een eet-afdeling van Lafayette en dat is ook erg leuk om te bezoeken. Macarons *, eclairs en andere Franse lekkernijen vragen natuurlijk om geproefd te worden (ook leuk om bij een plaatselijke bakker te doen). Of je doet een proeverij in een echt Frans restaurant, om eens uit te proberen hoe kikkerbilletjes of slakken smaken!

Hoe reis je naar Parijs?

Omdat Parijs relatief dichtbij is, zijn er verschillende opties om er naar toe te reizen. Vliegen kan of met een tourbus. Wij zijn deze keer met de auto naar Parijs gereden en dat was op de heenweg zeker geen aanrader. Veel file door regenbuien en in de stad zelf was het zenuwslopend om te rijden. We konden wel vlakbij het hotel parkeren en de terugreis ging prima en snel. Dus het heeft voor- en nadelen. Een handige tip is om via Onepark vooraf een parkeerplaats te reserveren. Je kunt verschillende parkeerplaatsen zien en dan kies je de beste/goedkoopste uit en weet je dus zeker dat je een plekje hebt.

Een goed alternatief is het reizen naar Parijs met de trein, zeker voor een stedentrip. Als je (ruim) van te voren een ticket boekt, zijn er vaak goede prijzen te vinden op NS International. En in zo’n 5 uur reis je dan met de TGV naar de binnenstad van Parijs. Snel, ontspannen en de treinreis is voor de kinderen al een uitje op zich! Let wel op dat een mondkapje in de trein nog verplicht is.

arc de triomphe boog

Lees ook over onze andere trips:

Handige linkjes voor je stedentrip naar Parijs

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *