Europa-Park tips – alles wat je moet weten op een rijtje

Ik ben de afgelopen 2 jaar naar Europa-Park geweest en we vinden dit zo’n tof park, dat we deze zomervakantie weer gaan. Nu kan de eerste keer in Europa-Park best overweldigend zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus Europa-Park tips zijn zeker welkom als je voor het eerst gaat. Maar ook als je al vaker bent geweest, staat er misschien nog wel iets bij wat nuttig kan zijn. In deze blog zet ik al mijn tips op een rijtje. En als je zelf al wel eens in Europa-Park bent geweest, vul dan gerust aan!

europa-Park tips bol globe achtbaan frankrijk eurosat can can coaster

Het grootste pretpark van Europa: Europa-Park tips

Wist je dat Europa-Park niet alleen het grootste pretpark van Duitsland is, maar zelfs van heel Europa? Veel mensen aan wie je dit vraagt denken dat Disneyland Paris het grootste park is, maar qua oppervlakte beslaat Europa-Park met de resorts de meeste vierkante meters. En dit grootste pretpark van Europa kan als je daar voor het eerst komt best indrukwekkend zijn (de tweede keer trouwens nog steeds).
Voor iedereen die Europa-Park nog niet kent: Europa Park is een prachtig pretpark in Rust, aan de rand van het Zwarte Woud en de Elzas. Je kunt daar een reis door Europa maken, want het attractiepark is opgedeeld in themagebieden, die elk gebaseerd zijn op een land. En je wordt dan ook meteen helemaal ondergedompeld in dat land: van de attracties, de architectuur, beplanting en thematisering tot het eten en de muziek. Ik vind het zelf altijd prettig om goed voorbereid op pad te gaan, zodat ik zoveel mogelijk uit mijn dag pretpark kan halen. Maar in het geval van Europa-Park zou ik het zeker niet bij één dag houden….

Tip 1: ga meerdere dagen

En dat is dus meteen mijn eerste tip. Wanneer je naar Europa-Park gaat, ga dan minimaal 2 dagen. Europa-Park is in niets te vergelijken met andere pretparken zoals wij ze hier kennen. Hoeveel attracties heeft Europa-Park dan? Nou, wel meer dan 100! En naast die 100+ attracties zijn er ook nog heel wat shows te kijken. Dat ga je nooit redden in één dag.
Deze zomer gaan wij zelf 3 dagen naar het pretpark en 1 dag naar Rulantica, het waterpretpark van Europa-Park.

Tip 2: ga in de meivakantie

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk uit je dag halen. Het is dan niet handig om er op de aller drukste dagen van het jaar te zijn. Overweeg je een bezoek aan Europa Park, oriënteer je dan vooral op de meivakantie. De afgelopen jaren dat wij er waren, was het echt rustig in het park, zeker in vergelijking met andere grote pretparken. De wachttijden waren toen op zijn hoogst 20 of 30 minuten, zelfs voor de grotere attracties. Maar in drukkere periodes kan de wachttijd zeker oplopen, zeker voor de populaire of nieuwe attracties. Ook de zomervakantie is meestal een drukkere periode, maar wij gaan de komende zomer zelf ervaren hoe lang de wachttijden dan zijn.
Aangezien er in Duitsland geen meivakantie is, is deze periode in verhouding relatief rustig.
Probeer de volgende dagen te vermijden: 1 mei en het Hemelvaart weekend. Op 1 mei is het namelijk de dag van de arbeid, en dat is in Duitsland een nationale feestdag. Ook met Hemelvaart heeft iedereen een vrije dag, maar de dag daarna hebben de meeste mensen ook vrij (genomen). Zo hebben ze een extra lang weekend. Dit jaar was het rond deze periode de drukste periode van het jaar.

europa-park tips water schieten boot waterattractie sluitingstijd meivakantie

Tip 3: maak gebruik van de apps

Europa-Park heeft een eigen app van het pretpark, dit is de Europa-Park & Rulantica-app. Aangezien een goede voorbereiding het halve werk is, is het slim om van tevoren deze app al te installeren. Dit is zeker één van mijn Europa-Park tips, want je kunt namelijk heel veel met deze app! Als je je wil voorbereiden, kun je de app gebruiken om je vast in te lezen. Omdat er zoveel attracties zijn in Europa-Park, kun je met de app al van tevoren bepalen waar je graag naartoe zou willen. Ook kun je bijvoorbeeld al kijken of er attracties zijn waar je met je lengte wel of niet in mag. Zo kun je vooraf al een plannetje maken.
Maar ook tijdens je bezoek is deze app super handig. Tijdens je bezoek aan EuropaPark kun je in de app ook de wachttijden bij de attracties zien. Zo kun je gaandeweg de dag eventueel je plan bijstellen. En er zit nog een hele handige functie in de app: je kunt ermee door het park navigeren. De eerste dag zijn wij zomaar wat gaan lopen, maar omdat het park zo groot is, loop je vaak niet efficiënt. Je kunt met de app heel eenvoudig aanklikken naar welke attractie je wil gaan, en de app navigeert je daarheen (met een indicatie van hoe lang dit ongeveer nog lopen is). Echt ideaal!

De hotel app bij Europa-Park tips

Als je ook in één van de accomodaties van Europa-Park verblijft, is het ook handig om de hotel app te gebruiken. Deze app heet de EP Hotels app. Als je je bezoek nog aan het plannen bent, kun je hier veel informatie over de hotels vinden, zo kun je bijvoorbeeld ook 360 graden panorama foto’s zien van de locatie.
Ook kun je vooraf al een dinerlocatie reserveren. Wij vonden dit heel handig om van tevoren al te doen. Ten eerste omdat je daar dan tijdens je verblijf niet mee bezig hoeft te zijn, en ten tweede omdat veel restaurants bij de hotels als je op de dag zelf nog wil gaan inmiddels volgeboekt zijn.
Maar ook tijdens je bezoek is deze app heel handig. Je kunt dan bijvoorbeeld zien welke extra activiteiten en faciliteiten de hotels tijdens je bezoek aanbieden. Je kunt als hotelgast ook van de activiteiten van de andere hotels gebruik maken, dus zeker even de moeite waard om te kijken. En je kunt met één klik op de knop uitchecken. Super makkelijk, omdat je dan ’s ochtends niet in de rij hoeft te staan voor het uitchecken en je gewoon weer meteen het park in kunt!

ingang rulantica zwembad

Tip 4: Ga ook zwemmen in Rulantica

Ik ben op Facebook ook lid van een groep voor Europa-Park fans. Daar zie ik regelmatig de vraag voorbij komen of het ook de moeite waard is om te gaan zwemmen in Rulantica. Veel mensen vragen zich af of dit wel de moeite is, en of je je hier wel een hele dag kunt vermaken. Tegen alle twijfelaars zou ik zeggen: GA!!!! Rulantica is echt ontzettend tof en een unieke ervaring. Je kunt je daar echt een hele dag vermaken. Op drukke dagen zijn daar ook wel wachtrijen voor de glijbanen, dus ik zou er gewoon echt wel een dag voor uittrekken als je die kant op gaat. Een ideale combinatie is voor ons 2 of 3 dagen Europa-Park, en dan 1 dag Rulantica. Het is ook mogelijk om een avondticket te boeken voor Rulantica. Vaak is het ’s avonds wel wat rustiger, dus hoef je niet persé van alle glijbanen af, dan kun je ook zeker in de avond gaan. Of als je wat minder dagen gaat. Maar heb je de tijd, dan zou ik zeker aanraden om je dagen Europa-Park af te wisselen met een dag Rulantica.

europa-park tips hotel resort vuurtoren bell rock

Tip 5: Boek een verblijf bij Europa-Park zelf

Als je naar Europa-Park gaat, dan heb je aan één dag niet genoeg. Het is dan ook fijn om daar een hotel of bed & breakfast in de buurt te boeken. Nu heeft Europa-Park ook zelf hotels. Deze zijn natuurlijk wel duurder in het verblijf, maar als je het je kunt veroorloven is dat zeker een tip. Want het logeren in de accommodaties van Europa-Park heeft ook voordelen.
Ten eerste hoef je ’s ochtends niet meer te reizen. Wij stonden na ons ontbijt binnen één minuut in het park! En je bent ook geen geld kwijt aan parkeren, want hotelgasten parkeren gratis. Deze voordelen zijn voor de gasten van het hotels én het Camp Resort en de camping. Vanaf de camping rijdt ook een pendelverbinding, waardoor je snel in het park bent.
Maar voor de hotelgasten is er nog een hele grote meerwaarde: als hotelgast mag je een half uur eerder in de attracties! Bij hotel El Andaluz zit er een aparte ingang voor hotelgasten. Goed om te weten is dat de poorten naar het park zelfs al om 8.15 openen. Zo kun je om 8.30 al in de rij staan voor een attractie! Als er al een rij is dan, want je bent dan nog super vroeg en dat is echt een flinke tijdswinst.

Tip 6 van Europa-Park tips: maak gebruik van de single rider rij

Wil je de lange wachtrijden in populaire attracties wat omzeilen? Dan kun je gebruik maken van de single rider rij. Wat is een single rider rij? Je gaat dan in een aparte wachtrij staan, en vult hiermee de lege plekken in de attractie op. Je komt dus wel naast een vreemde te zitten, maar de wachtrij is vaak een stuk korter. Wij vinden het als gezin geen probleem om naast iemand te zitten die we niet kennen, dus gaan vaak met zijn allen in deze rij staan. En binnen een minuut of 5 zien we elkaar weer! De single rider optie is in Europa-Park beschikbaar voor de attracties: Blue Fire, Wodan, Voletarium, Arthur en de Eurosat can can coaster.

europa park tips drukte korting italië

Tip 7: Virtual line

Een tip die niet mag ontbreken in mijn lijstje van Europa-Park tips, is dat je gebruik kunt maken van de Virtual Line. Toen wij in het park waren, maakten niet zoveel mensen gebruik van deze functie. Als je geen zin hebt om in een lange rij aan te staan, kun je je via de app aanmelden voor deze virtuele rij.
Hoe doe je dat? Je moet je tickets toevoegen in de app. Dit doe je door de cijfers in te voeren, of door simpelweg de streepjescode te scannen. Daarna kun je bij je attractie waar je in wil, kiezen voor de virtual line. De app laat dan zien hoe laat je daar verwacht wordt. Tussendoor kun je dus nog even een andere attractie doen of lekker op een terrasje gaan zitten. En als je je dan op het goede moment bij de attractie meldt, zal de medewerker de QR-code in je app scannen en mag je in een speciale rij. Hiermee wandel je zo langs alle wachtende mensen in de ‘gewone rij’ en zit je binnen een paar minuutjes in de attractie! Hier hebben wij de laatste 2 dagen heel veel gebruik van gemaakt, dit werkt echt perfect!

Tip 8: Kom op tijd

In het lijstje met tips Europa-Park is deze tip misschien ten overvloede. Kom op tijd! Onze ervaring is echt dat je als je meteen naar de drukkere attracties gaat, je zo veel tijd kunt besparen.
Als je overnacht in de hotels kun je dus al om 8.15 bij de poorten gaan staan. Bij hotel El Andaluz is een ingang die speciaal voor hotelgasten is (deze is niet voor gasten van het Camp Resort). Als je al binnen bent als de poorten openen, dan kun je op je gemak naar één van de attracties wandelen die al speciaal een half uur eerder open zijn. Zo kun je rond 8.45 soms al wel 2 (of met geluk 3) rondjes achtbaan gedaan hebben. Vervolgens kun je nog een attractie doen en dan om 9.00 vooraan in de rij staan voor een attractie die dan pas open gaat. Als je dan kiest voor attracties die in de loop van de dag een wat langere wachttijd hebben, dan scheelt dit echt heel veel op je dag!

molen brug nederland ophaalbrug

Tip 9: Benut de volle dag

Naast op tijd komen, zijn er nog meer tips om zoveel mogelijk uit je dag Europa-Park te halen. Het is dan ook slim om de volledige dag te benutten!
Op de website van het park staat de sluitingstijd per dag aangegeven. Maar als er veel drukte in het park is, dan zal het park langer opengehouden worden. Dit kan afhankelijk van de drukte soms wel 2 uur langer zijn. Dus dan sluit het park ineens om 19.00 uur in plaats van 17.00 uur. Deze eindtijd wordt meestal rond het middaguur bekend gemaakt.
En dan is het ook nog eens zo dat niet de attracties om die tijd sluiten, maar de wachtrijen. Je kunt dus nog om 19.00 uur in een wachtrij aansluiten!

Zijn de attracties daarna gesloten, dan kun je ook je dag in Europa-Park nog verlengen door uit eten te gaan in één van de restaurants. Dit is echt dan nog een avondvullend programma. Er zijn verschillende soorten restaurants, zoals á la carte en buffetrestaurants.

Tip 10: Bezoek de shows

Wanneer je maar een dagje naar Europa-Park gaat, zul je misschien geneigd zijn om vooral naar de attracties te gaan. Maar Europa-Park biedt zoveel meer! Er zijn ook fantastische shows. Van een ijs-show tot een illusionist, en van acrobatiek tot paardenshow. Bij elkaar is er zo’n 24 uur show per dag!
Plan dus zeker een moment in om ook naar een show te gaan.

europa-park tips wachttrijden single rider wodan voltron achtbaan  virtual line houten achtbaan

Tip 11: Korting Europa-Park

Als je een dagje naar een pretpark gaat, dan is het natuurlijk heel fijn als dat wat voordeliger kan. Veel mensen die naar Europa-Park willen, zullen dan ook gaan zoeken of ze korting op de tickets van Europa-Park kunnen krijgen. Kun je de tickets voor Europa-Park goedkoper krijgen? Daar kan ik een kort en bondig antwoord op geven: NEE. Europa-Park werkt niet met kortingstickets. Nooit. Je kunt je dus de zoektocht op internet besparen, want de tickets hebben gewoon een vaste prijs.
Kun je dan niets besparen op je verblijf in Europa-Park? Jawel, dit kan wel. Kinderen die jarig zijn, hebben op de dag van hun verjaardag gratis toegang. Je hoeft dan geen ticket te kopen vooraf, maar je hebt gratis toegang op vertoon van het identiteitsbewijs. Dit geldt voor kinderen t/m 12 jaar.
Als je een ticket voor 2 dagen aanschaft, ben je ook goedkoper uit dan wanneer je losse dagtickets koopt. En het kopen van een 2-dagenticket voor Europa-Park heeft nog een leuk voordeel: je hoeft deze niet 2 dagen achter elkaar te gebruiken. Je tweede bezoekdag moet binnen 6 dagen na je eerste dag plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld in de buurt op vakantie bent, kun je er ook voor kiezen om een paar dagen tussendoor iets anders in de buurt te gaan doen.
Als je een verblijf wil boeken in Europa-Park, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Een bepaalde periode per jaar is er een korting van 20% op de verblijven. (dat is vaak zo rond de meivakantie). Als je ingeschreven bent voor de nieuwsbrief, krijg je te horen wanneer het zo ver is.

En als je een Efteling abonnement hebt, dan heb je per kalenderjaar 1 keer gratis toegang tot Europa-Park. Ben je een pretparkliefhebber, dan is dit dus wel een leuk idee. Je hebt ook gratis toegang tot pretpark Tripsdrill, en dat ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Europa-Park. Wij hebben vorig jaar een pretparkreis gemaakt, waarbij we ook nog een bezoek hebben gebracht aan Tripsdrill.

Lees ook deze blogs over pretparken

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *