Oberhausen met tieners – een fantastische stedentrip!

Met tieners kan het soms best lastig zijn om een vakantie te vinden waar iedereen enthousiast over is. Maar wij hebben nu deze meivakantie een stedentrip naar Oberhausen gedaan, en dat is echt een plek waar je je met het hele gezin kunt vermaken. In deze blog beschrijf ik onze ervaringen van een bezoek aan Oberhausen met tieners. Met heel veel leuke tips voor activiteiten!

Oberhausen met tieners

Verrassend veelzijdig: Oberhausen met tieners

Laat ik eerlijk zijn: als ik Oberhausen hoor, dan denk ik meteen aan shoppen. Want in Oberhausen ligt het grootste overdekte winkelcentrum van Europa: Westfield Centro. Dit winkelcentrum heeft een oppervlakte van 120.000 vierkante meter en heeft zo’n 250 winkels. Maar ik wist niet dat je in Oberhausen nog veel meer kunt doen dan alleen shoppen. Begin dit jaar was ik op de vakantiebeurs en daar stond een stand van Oberhausen. En daar kwam ik erachter dat er zoveel verschillende activiteiten te doen zijn, dat je hier gerust een weekend kunt doorbrengen. Ook wist ik al meteen dat Oberhausen met tieners de ideale bestemming zou zijn. Toen ik met de folders thuis kwam, waren mijn kinderen al meteen enthousiast. Daarom hebben we in de meivakantie een mini-vakantie naar Oberhausen geboekt!

Oberhausen met tieners uitgaansgebied
Een blik op het uitgaansgebied van Oberhausen.

Een weekend vol vermaak in Oberhausen met tieners

Wij zijn twee dagen in Oberhausen geweest, maar hadden hier met gemak nog wel wat langer kunnen verblijven. Er is zoveel te doen in Oberhausen met tieners, dat je echt een keuze moet maken. Wij hebben 2 tienerdochters, en natuurlijk moest er ook geshopt worden. Maar we hebben heel veel andere leuke dingen gedaan. In deze blog laat ik weten welke activiteiten wij dit weekend hebben ondernomen die leuk zijn voor gezinnen met kinderen of tieners. Natuurlijk mét heel veel foto’s!

westfield centro oberhausen winkelcentrum
Coca Cola oase winkelcentrum centro
De Coca Cola oase in het winkelcentrum Centro.

Westfield Centro winkelcentrum

Westfield Centro is het grootste winkel- en vrijetijdscentrum van Europa. Het heeft meer dan 250 winkels. Alle grote merken zijn hier te vinden.

Ook is er de ‘Coca-Cola-Oase’, dit is een plek met allerlei fastfood restaurants bij elkaar. In een grote hal kun je daar je favoriete maaltijd halen en op één van de 1300 plaatsen gaan zitten om het op te eten. En dat is heel fijn. Mijn kinderen hadden bijvoorbeeld zin in eten van de Mac Donalds, maar mijn man wilde noodles. Zo heeft iedereen zijn eigen keuze, en zit je toch gezellig bij elkaar aan hetzelfde tafeltje. Ook kun je hier je even je telefoon opladen, in de grote ring met zitbanken zit er bij elk tafeltje een stopcontact! Ook fijn met tieners….

Er is voldoende parkeergelegenheid, er zijn 14.000 parkeerplaatsen en parkeren is gratis. En het parkeren is echt perfect, er staat bij elke parkeerplaats aangegeven hoeveel plekken er zijn, maar ook in de parkeergarage kun je in elke rij zien hoeveel plekjes er nog zijn. En met de groene lichtjes kun je ook precies zien waar je moet zijn!
Ga je naar Oberhausen met tieners, dan ga je natuurlijk zeker even naar Westfield Centro. Al is het alleen maar voor de ervaring.

gasometer

Gasometer – tentoonstelling Planet Ozean

Gasometer Oberhausen is een indrukwekkend bouwwerk, dat in de wijde omtrek al te zien is, en het gezicht van de stad is. Dit gebouw werd oorspronkelijk gebruikt om gas op te slaan. Sinds 1988 wordt dit gebouw hier niet meer voor gebruikt. Inmiddels is het de grootste en meest bijzondere expositiehal van Europa. De toren is 118 meter hoog en heeft een doorsnede van 68 meter. Dit jaar is er een prachtige tentoonstelling in Gasometer te zien: Planet Ozean. Er hangen 160 foto’s op een enorm formaat.
Op de begane grond zie je hoe mooi en indrukwekkend het leven in de oceaan is. Als je rondloopt kom je verschillende thema’s tegen, zoals bijvoorbeeld: geesten uit de diepte, reuzen van de zee, de ijzige zee en kustgebieden.

Maar als je een verdieping hoger komt, word je geconfronteerd met hoe de mens deze oceaan gebruikt en vaak ook misbruikt. Confronterende foto’s van overbevissing, dieren gevangen in netten, overvolle stranden en gevolgen van klimaatverandering.

Planet Ozean tentoonstelling Gasomter

Digitale presentatie in Gasometer

Maar het meest indrukwekkend van het bezoek aan Gasometer is de digitale presentatie ‘Die Welle’ (de golf). In de 100 meter hoge ruimte hangt een doek van 40 meter hoog en 18 meter breed. Hierop is een projectie te zien van de onderwaterwereld. Hier kun je als bezoeker heerlijk gaan liggen op één van de zitzakken. Zo lig je echt onder water. Maar je kunt ook op de trappen zitten en dit schouwspel in je opnemen. Wij hadden echt nog nooit zoiets gezien, echt heel indrukwekkend!
Mijn kinderen vonden dit ook het mooiste stuk van de tentoonstelling. Ga je Oberhausen met tieners ontdekken, dan is dit wel een aanrader.

Er is ook een lift, daarmee kun je naar het dak voor een uitzicht over de stad. Helaas waren op de dag dat wij er waren de weersomstandigheden te slecht, maar je krijgt zo ook een mooie kijk op het grote projectiescherm.

Gasometer

LEGOLAND Discovery Centre Oberhausen

Mijn 2 tieners zijn misschien nét wat oud voor LEGOLAND, maar ik wil dit toch even noemen in deze blog. Wij zijn er namelijk wel langs geweest, omdat we toch wel heel nieuwsgierig waren naar deze ervaring. Je stapt hier namelijk echt de wereld van Lego binnen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van je eigen LEGOsteen in de fabriek, schatzoeken op het pirateneiland of helemaal losgaan met het bouwen met de vier miljoen LEGO-stenen. Maar er is ook een indoor speeltuin, een 4D-bioscoop en er zijn nog 2 indoor attracties.

Het aller tofst vonden wij Miniland, waar je de belangrijkste gebouwen van Oberhausen, het Ruhrgebied en het Rijnland kunt ontdekken. Zo kun je hier bijvoorbeeld miniatuurversies vinden van de Dom in Keulen, Gasometer, het voetbalstadion, Sealife en het vliegveld. Ook met tieners is dit wel echt heel leuk om te zien! En natuurlijk mag een foto met Harry Potter, Ron, Hermelien, Hagrid van Lego niet ontbreken!

Lego Discovery Centre Oberhausen
Oberhausen met tieners Lego Harry Potter levensgroot

7th Space

Ik zal beginnen om te zetten dat ik nog nooit zoiets heb gedaan als 7th Space. Dit is echt een unieke ervaring in Oberhausen met tieners. En de foto’s die ik heb gemaakt, en die je hier ziet, zullen je vast wat laten zien van de sfeer. Maar eigenlijk kan ik alleen maar zeggen dat je dit het beste zelf kunt ervaren. 7th Space is een virtual reality lounge. Je kunt hier gamen, maar dan in VR.
Je kunt kiezen uit 3 verschillende speltypes:

  • VR Escape room: dit is een escaperoom waarbij je samen met je medespelers probeert te ontsnappen. Je moet dus samenwerken en samen de raadsels oplossen tijdens dit avontuur. Er zijn meer dan 10 verschillende soorten escaperooms om uit te kiezen qua thema en moeilijkheidsgraad. Denk bijvoorbeeld aan een gevangenis, jungle quest, Alice in Wonderland escaperoom of horror escaperooms.
  • 7th box: dit is een perfecte instap in de VR-wereld, om samen met vrienden en familie te beleven. Dit zijn wat kortere spelletjes. Je kunt hier kiezen voor multi-player of single-player spellen. Je kunt kiezen uit sportspellen, shooters, een kookspel, simulator of bijvoorbeeld Angry Birds Fruit Ninja.
  • Free Walk: bij dit speltype heb je maximale bewegingsvrijheid op het speelveld, omdat je niet vast zit aan kabels aan je helm, maar gewoon helemaal draadloos kunt rondlopen. Je kunt hier kiezen voor een spel van 25 of 50 minuten. Bij deze spellen zitten bijvoorbeeld missies die je moet halen.
7th space ingang
De ingang van 7th Space in Oberhausen, vlakbij de jachthaven.
virtual gaming VR gaming virtual reality escaperoom

Onze ervaringen bij 7th Space

Zoals ik hierboven al had gezegd: wij hebben echt nog nooit zoiets meegemaakt. We hebben weleens eerder een VR-spel gespeeld in Europa-Park, maar het toffe van de VR escaperoom bij 7th Space is dat je echt met elkaar samen bezig bent in virtual reality, en niet allemaal in je eigen wereld zit. Wel zou ik adviseren als je dit voor het eerst doet, om dan voor het eenvoudigste speltype te gaan. Wij waren in het begin best wel even bezig om te ontdekken hoe de bediening in zijn werk gaat. Maar het gamen is echt heel tof op deze manier!

Ook hebben we nog wat verschillende spelletjes gespeeld in Free Walk, dit vonden we ook heel leuk om te doen. Maar toch was de VR Escape Room een ervaring die we eerder zouden aanraden, omdat je dit echt bijna nergens kunt doen.
Wil je lekker rustig zitten met een drankje, dan zit je bij 7th Space ook goed. Er zijn ook leuke spellen om te spelen, zoals bijvoorbeeld flipperkasten, een airhockey en dat soort spellen. Of gewoon lekkere zitjes om even te kletsen. Echt een leuk plekje als je naar Oberhausen gaat met tieners om gezellig een middag (of avond) langs te gaan!

SEA LIFE Oberhausen met tieners

SEA LIFE Oberhausen stond bij één van onze tieners echt bovenaan haar lijstje van de leukste uitstapjes. En niet alleen de kinderen, maar ook wij als volwassenen hebben hier echt ontzettend van genoten! We zijn hier ook een stuk langer binnen geweest dan gedacht. Het is groot opgezet en heel tof om te zien. In de folder omschrijven ze SEA LIFE Oberhausen ook als een ‘aquarium-paradijs’, en daar is niets van gelogen!

Wist je dat SEA LIFE Oberhausen het grootste SEA LIFE aquarium is van Duitsland, met meer dan 2 miljoen liter water en ruim 5000 zeedieren? Er zijn echt hele bijzondere dieren te zien, zoals bijvoorbeeld dikbuikzeepaardjes, axolotls, kwallen, octopussen en diverse soorten haaien.

Leuk is het ook dat je begint in het Rijn-gebied, met de vissen die hier gewoon in de rivier te vinden zijn. Daarna ga je verder naar andere natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Amazone, druipsteengrotten, de Noordzee en de mangroven. Heel tof is ook de ‘scharmring’ waar je kunt zien hoe makrelen in een school zwemmen. Dit aquarium is helemaal rondom je, en je ziet de makrelen als zilveren bliksemschichten razendsnel rondjes zwemmen. Toen wij er waren was het precies voedertijd, en dat ik ook heel indrukwekkend. Voor kinderen is er veel te zien en te ontdekken.

Het hoogtepunt is toch wel dat ze zelf onder begeleiding van een medewerker zeesterren en anemonen mogen aaien. Hier konden ze geen genoeg van krijgen! Ook heel leuk is dat er op het eind een eigen vis, octopus of zeepaard gemaakt kan worden. Deze kun je vervolgens inscannen en magisch op de schermen laten verschijnen. SEA LIFE vinden we zeker een uitstapje dat bij je bezoek aan Oberhausen met tieners niet mag ontbreken!

Sealife Oberhausen
Oberhausen met tieners Sealife
Oberhausen met tieners Sealife

House of Magic bij bezoek Oberhausen met tieners

Als we terugkijken op ons bezoek aan Oberhausen met onze tienerdochters, dan was er één uitstapje dat er echt uitsprong! Dat was House of Magic. Om daar te komen hebben we echt wel even goed moeten zoeken, onze navigatie wees ons de verkeerde kant op, dus wanneer je er niet uitkomt: vraag het even aan iemand.

Wat is House of Magic? Eigenlijk is dit het beste te omschrijven als een interactief museum. Het is een betoverende bestemming voor het hele gezin, maar eigenlijk is het leuk voor alle generaties, dus niet alleen voor gezinnen met jongere kinderen, maar ook voor tieners en opa’s en oma’s.

De beroemde Ehrlich Brothers nodigen je uit voor hun magische universum. Op 3000 vierkante meter in 19 individueel ontworpen zalen kun je meer dan 150 gepresenteerde stukken en interactieve belevenissen vinden. Dit is echt heel leuk, omdat je superveel zelf kan doen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘door een muur heen wandelen’, jezelf laten krimpen, je hoofd op een grillplaat leggen, jezelf laten zweven en nog veel meer. Zeker voor kinderen is dit voor heel veel illusies de eerste keer dat ze dit zien, dus echt een geweldige ervaring!

House of Magic Oberhausen
Ingang House of Magic in Oberhausen met tieners.
House of magic
Oberhausen met tieners

Slinky Springs brug

Een van de blikvangers in Oberhausen is de Slinky Springs to Fame brug. Dit is een kunstzinnige brug, gemaakt door de Frankfurtse kunstenaar Tobias Rehberger. De brug is 406 meter lang, en de 496 aluminium bogen geven de brug zijn opvallende uiterlijk. Het doet daardoor denken aan zo’n speelgoed loopveer, zo’n traploper. De brug zelf heeft verschillende kleuren en wordt ’s nachts verlicht, waardoor deze er in het donker nog mooier uit ziet. Zeker een aanrader om even langs te gaan als je naar Oberhausen gaat! Wil je naar de Slinky Springs brug, navigeer dan op het adres: Konrad-Adenauer-Allee 46. Je komt dan op een parkeerplaats bij een parkje, en vanaf daar heb je snel toegang tot de brug.

Oberhausen met tieners Slinky Springs brug

Dierenparkje Tiergehege Kaisergarten

Park Kaisergarten is een mooi parkje, en perfect als je even wil ontsnappen uit de drukte en prikkels van de stad of het winkelgebied. Wil je met je tieners in Oberhausen even rustig aan doen, dan kun je hier lekker even wandelen. Met jonge kinderen zou ik dit zeker aanraden, want bij dit park is ook nog een superleuk dierenparkje te vinden. En het mooiste is: dit parkje is gratis toegankelijk!

Dit parkje heet Tiergehege Kaisergarten. En je kunt je hier echt wel even een tijdje vermaken. Er zijn verschillende soorten dieren te vinden, zoals bijvoorbeeld alpaca’s, pauwen, herten, paarden en nog veel meer. Ook is er een kinderboerderijtje waar je in kunt. Voor kinderen is er voer te koop, waarmee ze de dieren zelf kunnen voeren. Ik denk dat voor je bezoek aan Tiergarten Kaisergarten en het park zelf (met een bezoek aan de Slinky Springs brug) zeker wel 2 uur kunt uittrekken. Een fijn en gratis uitstapje in Oberhausen! In het park zit ook nog een leuke speeltuin en een restaurantje. Met goed weer kun je hier ook een ijskar vinden.

Oberhausen met tieners Tiergarten Kaisergarten

Wat kun je nog meer doen in Oberhausen met tieners?

In deze blog heb je al heel veel suggesties gelezen van dingen die je in Oberhausen met tieners kunt doen. Maar er is nog veel mogelijk, hieronder zet ik nog wat dingen op een rijtje:

Ben jij weleens in Oberhausen geweest? En wat vond jij het allerleukst om te doen?

Wil je nog meer leuke blogs lezen over activiteiten met kinderen, lees dan zeker ook deze blogs:

Oberhausen met tieners
footer 2
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *