Phantasialand – een betoverend pretpark (met tips!)

Wij zijn met ons gezin echte pretparkliefhebbers. We hebben er al behoorlijk wat bezocht, maar er nog meer op ons wensenlijstje staan. Nu sprak ik een tijd geleden andere pretparkliefhebbers over hun lievelingspark. Zij gaven toen aan dat hun lievelingspretpark absoluut Phantasialand is. Nu zijn wij daar echt jaren geleden geweest, toen de kinderen nog een stuk jonger waren. Daarom hebben we toen lang niet alles gedaan. Nu zijn we dus deze meivakantie naar Phantasialand geweest. In deze blog lees je onze ervaringen én tips.

Phantasialand boomstam water attractie

De ligging van Phantasialand

Phantasialand is gelegen in Brühl, Duitsland, (dit ligt vlak bij Keulen). Het is een pretpark dat bekend staat om zijn adembenemende attracties en thematische zones. Of je nu een liefhebber bent van spanning en sensatie of op zoek bent naar magische avonturen voor het hele gezin, Phantasialand heeft voor elk wat wils. Het pretpark is gemakkelijk bereikbaar met de auto, trein of zelfs per vliegtuig voor internationale bezoekers. Vanaf Utrecht doe je er zo’n 2 uur en 15 minuten over met de auto.

Vrije val toren mystery castle kasteel tower Pretpark Duitsland

Opgedeeld in themagebieden

Phantasialand is verdeeld in verschillende thematische zones, elk met zijn eigen uitstraling en attracties. Zo reis je van de exotische wereld van Azië naar de magische sferen in het Fantasy deel. Hieronder de zones in het kort op een rijtje:

 1. Berlin: Een eerbetoon aan de levendige stad Berlijn. Het entreegebied van Phantasialand is ontzettend sfeervol en je kunt hier leuke attracties, streetfood en entertainment vinden.
 2. Fantasy: Fantasy is het themagebied van de wereld van mythen en legendes, waar sprookjes tot leven komen. Hier zijn ook wat leuke achtbanen te vinden.
 3. Deep in Africa: Ga op safari en ontdek de mysteries van het Afrikaanse continent. In dit themagebied is ook een Afrikaans hotel te vinden. Als je hier rondloopt, lijkt het echt alsof je in Afrika rondloopt.
 4. Mystery: Mystery is een spannende, mysterieuze wereld. Midden tussen de rotspartijen ligt een dorp, waar ambachtslieden wonen. Hier razen een paar spannende achtbanen doorheen.
 5. Mexico: Hier wandel je door de kleurrijke straten van Mexico en kun je genieten van Mexicaanse gerechten en spannende attracties geïnspireerd door de Latijns-Amerikaanse cultuur.
 6. China Town: Een Chinese sfeer, midden in het pretpark. Hotel Ling Bao vormt het hart van dit themagebied.
 7. Rookburgh: In Rookburgh kunnen de pioniers, de ontdekkingsreizigers terecht! Je kunt hier een spectaculaire achtbaan vinden, die zelfs opgaat in een hotel. Dit hotel heeft een beetje een STEAM-thema.
Phantasialand china town china themagebied tempel

Prachtige thematisering

Het eerste dat opvalt als je Phantasialand binnenstapt, is de prachtige thematisering. Alles is af, en de themazones voelen heel authentiek. Tot in de kleinste details is het netjes uitgewerkt. Wandel je in Afrika, dan zie je Afrikaanse hutjes, een kapsalon, winkeltje en nog veel meer. Maar ook de beplanting is aangepast aan het thema. Het Mystery themagebied doet een beetje aan als Lord of the Rings/ Game of Thrones: een soort Vikingdorp tussen hoge rots kliffen.

En het laatst nieuwe themagebied Rookburgh is ook echt uniek. Alles schreeuwt techniek, industrie, STEAM-punk. De achtbaan, de decoratie en zelfs het restaurant, wat qua eten ook helemaal is gethematiseerd (bijvoorbeeld loaded fries in een grote kolenschep).
Wat me ook opvalt, is dat de attracties allemaal nét wat langer en beter zijn dan in veel andere pretparken. De achtbanen zijn wat langer, sneller of steiler. Dat is ook wel tof om te ervaren, het is allemaal net even anders dan je misschien gewend bent.

zweefmolen phantasialand draaimolen met fontein ervoor

Een wirwar

Als ik dan toch een minpunt moet noemen aan Phantasialand, is dat ik het de eerste keer dat ik er kwam het echt wel onoverzichtelijk vond. Het park is een wirwar van wandelpaden, je kunt aan alle kanten langs attracties, er tussendoor en soms er overheen of onderdoor. Fijn omdat je niet persé grote afstanden hoeft af te leggen, maar wij hebben echt nog wel behoorlijk wat stappen gezet, omdat we vaak fout zijn gelopen. Ik wist het zelfs te presteren om mijn gezinsleden langs een wildwaterbaan op te wachten voor de foto, om vervolgens snel verder te lopen om later op de route nog een foto te maken. Ik kreeg alleen de hele wildwaterbaan nergens meer gevonden. Daar ging het fotomoment haha.
De indeling van het park is voor mijn gevoel niet logisch, dus wil je voorkomen dat je fout gaat lopen, dan adviseer ik je om de plattegrond wel echt goed te bestuderen.

phantasialand attractiepark pretpark Duitsland

Wachttijden in Phantasialand

Misschien vraag je je af hoe het zit met de wachttijden in Phantasialand? Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de drukte op de dag. Wij waren er op 1 mei, en dat is een nationale feestdag in Duitsland. De langste wachttijd voor een attractie was op die dag 60 minuten. In verhouding met sommige andere pretparken valt dat dan nog wel mee. Attracties waarvoor je lange wachttijden kunt verwachten, zijn onder andere: Taron, Chiapas Wasserbahn (op warme dagen), Winja’s Fear en Winja’s Force, F.L.Y.
Maar ik begreep van een medewerker dat op de normale dagen de wachttijden echt niet zo lang zijn. Op normale dagen zijn de wachtrijen slechts 10 tot 20 minuten, zelfs ook voor Taron.

De bewegwijzeringsborden in Phantasialand zijn wel heel fijn. Deze zijn digitaal en hierop kun je de wachttijden in real time bekijken. Zo kun je handig plannen welke attractie je als volgende gaat doen.
In Phantasialand zijn er maar 2 attracties waar je via de ‘single rider’ rij in kunt. Als je via deze rij gaat, vul je de lege plekjes in de achtbaan op. In sommige pretparken zijn er echt veel van dit soort rijen, in Phantasialand dus maar bij 2 attracties. Vaak ben je eerder aan de beurt als je voor deze rij kiest. Wij doen dit vaak. We gaan dan gewoon met het gezin in de rij staan, maar vinden het niet erg om niet tegelijkertijd in een karretje te zitten. Vooral op drukke dagen is dat efficiënt, omdat je zo meer attracties op een dag kunt doen. De attracties met zo’n single rider rij in Phantasialand zijn Taron en Raik.

fantasy themadeel attracties Duitsland

Quick Pass systeem

In Phantasialand kun je ook een Quick Pass aanschaffen. Met die pas krijg je dan snellere toegang tot geselecteerde attracties. Zo’n Quick Pass kost 10 euro, en je mag daarvoor met één persoon bij 2 attracties naar keuze de wachtrij overslaan óf met 2 personen 1 attractie. Hiervoor zijn 6 attracties geselecteerd. Je kunt ook een Quick Pass PLUS kopen, deze is 20 euro en dan komen ook de attracties Taron en Black Mamba in aanmerking. Als je in een hotel van Phantasialand overnacht, dan krijg je per overnachting per persoon 1 Quick Pass.

achtbaan colorado express

Phantasialand voor lange mensen

Ik wil toch even een apart stukje schrijven in mijn blog over het bezoeken van Phantasialand voor de langere medemens. Mijn man is lang (langer dan 2.10 meter) en het komt wel vaker voor dat hij in pretparken niet in alle achtbanen mag. Maar in Phantasialand zijn er in verhouding echt wel behoorlijk wat attracties waar je als je langer bent dan 2 meter (en bij sommige attracties zelfs 1.95 meter) niet in mag. Het is dus goed om hier rekening mee te houden. Mijn man wist dit nog van de vorige keer, en vindt het ook prima als wij dan met zijn drieën erin gaan, maar het zou vervelend zijn als je dit niet weet. Ook zijn er enkele attracties waar hij in theorie wel in zou mogen, maar waar hij uiteindelijk toch niet in bleek te passen, omdat de karretjes niet geschikt zijn voor lange benen. Hieronder even een opsomming welke attracties je niet kunt gebruiken, of welke attracties een uitdaging zijn:

 • Winja’s Fear (niet toegankelijk boven de 2.00 meter)
 • Winja’s Force (niet toegankelijk boven de 2.00 meter)
 • F.L.Y. (niet toegankelijk boven de 2.05 meter)
 • Mystery Castle (niet toegankelijk boven de 1.95 meter)
 • Black Mamba (niet toegankelijk boven de 1.95 meter)
 • Talocan (niet toegankelijk boven de 1.95 meter)
 • Raik (hier mag je wel in, maar lange benen passen niet in de karretjes)
 • Colorado Adventure (hier mag je wel in, maar met lange benen past er niemand meer naast, en moet je dus in je eentje in een karretje)
 • Crazy Bats (hier mag je wel in, maar je kunt alleen in het voorste karretje van de achtbaan)
Phantasialand lange mensen
wildwaterbaan phantasialand wachttijd

Onze top 5 van de attracties in Phantasialand

Hoewel we het hele park fantastisch vonden, hebben we toch een aantal favoriete attracties. We hebben het er met het gezin uitgebreid over gehad, en dit is onze top 5 van de attracties in Phantasialand (in willekeurige volgorde):

 1. Taron: Deze razendsnelle achtbaan in de themazone Klugheim is een absolute must voor mensen die houden van spannende attracties. Deze achtbaan gaat op hoge snelheid dwars door het themagebied, en je raast op rotswanden af. Je schiet vaak recht op de rotswand af, om op het eind net even af te buigen. Dat maakt deze achtbaan spannend en leuk. Er zitten 2 lanceringen/ versnellingen in. Eentje in het begin, en eentje halverwege de achtbaan, waardoor je dan ineens nog sneller gaat. Deze achtbaan gaat niet over de kop, dus ook voor de mensen die daar niet van houden is dit echt een hele toffe achtbaan.
 2. F.L.Y.: Deze achtbaan is de eerste flying launch coaster ter wereld. Je wordt eigenlijk plat op je buik gelegd, en vliegt zo als het ware door het themagebied. Echt een unieke ervaring, want het lijkt gewoon alsof je door de stad zweeft!
 3. Crazy Bats: Zoals op de flyer van Phantasialand staat is deze achtbaan de beste en langste VR familieachtbaan ter wereld. En daar zijn wij het helemaal mee eens! Je krijgt een VR-bril op, en je volgt een aantal vleermuizen in hun avontuur in een kasteel. Echt een heel toffe ervaring!
 4. Das verrückte Hotel Tartüff: Dit is een groot funhouse, een soort lunapark voor de hele familie. Je gaat door 27 verschillende kamers, verdeeld over 3 verschillende verdiepingen. Deze attractie hebben wij het meest gedaan, hier hebben de kinderen echt van genoten.
 5. Colorado Adventure: Ga terug in de tijd naar het Wilde Westen en stap aan boord van deze klassieke mijnachtbaan. Met zijn thematische details en opwindende rit is Colorado Adventure een favoriet voor jong en oud. Wij vonden deze attractie vooral ook tof, omdat deze extreem lang is.
afrika
boeddha buddha beeld china

Shows in Phantasialand

In Phantasialand kun je ook geweldige shows bekijken. Er draaien dit jaar 3 shows, en wij hebben ze alle drie bekeken. En wij waren echt ontzettend enthousiast, het zijn shows van hoge kwaliteit. De acteurs spelen goed, het decor is prachtig en het is gewoon ontzettend professioneel.
Op de interactieve borden in het park kun je zien hoe laat de shows starten. Op drukke dagen worden de shows vaker opgevoerd. De shows die op dit moment in Phantasialand spelen, zijn de volgende:

 • Rock on Ice: Dit is een show op het ijs. Kunstschaatsers laten hun kunsten zien op de grootste rockhits. Met spectaculaire trucs én vuur. Deze show duurt ongeveer 30 minuten.
 • Battle of the best: Twee bendes in een stad in Amerika gaan met elkaar een battle aan. De ene bende laat de coolste basketbaltrucs zien, de andere bende stoere trampoline trucs. Heel tof om te zien! Deze show duurt ongeveer 30 minuten.
 • Nobis: Een mooie grootse show op een groot podium in een prachtige theater, met acrobatiek en zang. Deze show duurt ongeveer 40 minuten.

Overnachten in Phantasialand

In Phantasialand kun je ook overnachten. Zo kun je op je gemak genieten van het park, tussendoor even rusten als je wil en gewoon de volgende dag weer verder gaan! Er zijn in Phantasialand 3 hotels, elk met een totaal andere sfeer en beleving. Ik zal deze hotels hieronder kort benoemen. Wij hebben zelf ook een nacht geslapen in een hotel in Phantasialand, hotel Matamba. Deze ervaringen zal ik in een aparte blog gaan delen.

 • Hotel Ling Bao: Geïnspireerd door de sfeer van het oude China. Dit hotel is echt een luxe viersterrenhotel, en het enige hotel met een eigen zwembad en wellnes. Gasten van andere hotels mogen geen gebruik maken van dit zwembad, dus wil je graag zwemmen, dan kun je het beste dit hotel boeken.
 • Hotel Matamba: Dit hotel ademt Afrika! Een levendig hotel, meer gericht op families. Compleet met tropische tuinen en comfortabele kamers.
 • Hotel Charles Lindbergh: Avonturiers die houden van een meer technische sfeer, zitten goed in dit hotel. Je overnacht in de kamer van een vliegenier, en deze cabines zijn dus wat kleiner en geschikt voor twee personen. Achtbaan F.L.Y. is verbonden met dit hotel, de achtbaan racet door en langs dit hotel! Je boekt in dit hotel een soort pakket-deal, met exclusieve voordelen, zoals bijvoorbeeld een exclusief diner in het bijbehorende restaurant.

Wil je meer lezen over ons bezoek aan hotel Matamba, lees dan zeker deze blog!

chinees hotel ling bao china tempel zwembad
Hotel Ling Bao
Hotel Matamba Duitsland
Hotel Matamba

Eten en drinken

In Phantasialand is er volop keuze qua eten en drinken. In elk themadeel kun je snack en eten vinden wat past bij dat themagebied. Zo kun je in China Town bijvoorbeeld Aziatische restaurants en snacks vinden, in Mexico Churros, burrito’s, tortilla’s en Mexicaanse hotdogs en in Berlin bijvoorbeeld curryworst, braadworst, sandwiches en wafels.

Maar de absolute aanrader vinden wij restaurant Uhrwerk. Dit is te vinden in het themadeel Rookburgh. Dit restaurant is ’s avonds exclusief voor gasten die in hotel Charles Lindbergh overnachten, maar ’s middags kan iedereen hier eten. En dit is echt een aanrader. Het eten is echt ontzettend goed! Je kunt hier geweldige burgers bestellen. Maar ook frietscheppen (loaded fries), poké bowls en hele goede pasta’s. Kijk maar eens naar de foto’s, en dan zul je vast zien hoe lekker het eruit ziet.

Nog een kleine tip: in Rookburgh zit ook een chocoladewerkplaats: Emilie’s Chocoladen- & Candy-Werkstatt. Hier verkopen ze huisgemaakte chocolade, en je kunt ook zien hoe het gemaakt wordt!
In de winkel ‘Törtchen & Co.’ kun je trouwens ook prachtige patisserie kopen. Deze wordt daar ook gemaakt, dus je kunt ook kijken hoe deze gemaakt worden.

Tips bezoek Phantasialand

In deze blog heb je kunnen lezen over onze ervaringen. Hieronder zet ik nog wat tips op een rijtje:

 • Phantasialand heeft 2 parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen worden geexploiteerd door derden, en dus niet door het park zelf. Parkeerkosten zijn 7 euro per dag. Bij parkeerplaats Mystery (P1) kan op elk moment met pinpas, creditcard of contant worden betaald bij de parkeerautomaten. Maar bij de parkeerplaats China (P2) kun je alleen contant betalen. Goed om dit in de gaten te houden als je daar staat, dat je wel wat contant geld bij je hebt.
 • Phantasialand heeft bij zijn parkeerplaatsen nog geen voorzieningen voor het opladen van elektrische auto’s.
 • Bij elke attractie staat duidelijk omschreven hoe lang je minimaal moet zijn voor de attractie, maar ook hoe lang je maximaal mag zijn. Voor lange mensen kan dat bij sommige attracties wellicht tot een teleurstelling leiden: ben je langer dan 2 meter, dan kun je 6 attracties niet doen, ben je langer dan 2.05 meter, dan zelfs 7 grote attracties.

Baby Switch

Maak met jonge kinderen die niet in sommige attracties mogen of durven gebruik van de babyswitch! Als je Phantasialand met kleine kinderen bezoekt, moeten de ouders vaak apart in de attracties voor volwassenen. Nadat één van de ouders langs de normale wachtrij in de attractie is geweest, kun je bij het uitstappen een medewerker over de Baby Switch aanspreken. Je ontvangt dan een speciaal ticket waarmee je partner snellere toegang tot dezelfde attractie krijgt via een aparte ingang (aangegeven op het ticket). De Baby Switch service is beschikbaar bij de volgende attracties:

 • F.L.Y.,
 • Maus au Chocolat,
 • Taron,
 • Raik,
 • Mystery Castle,
 • River Quest,
 • Colorado Adventure,
 • Talocan,
 • Chiapas – DIE Wasserbahn,
 • Black Mamba,
 • Winja‘s Fear,
 • Winja‘s Force
 • Crazy Bats.

Tips voor Phantasialand met kinderen:

 • Ben je met jonge kinderen, dan kun je in Phantasialand kinderwagens huren. Maar je kunt ook een bolderkar huren, deze zijn geschikt voor het vervoer van spullen en rugtassen bijvoorbeeld.
 • Als je binnenkomt, kun je als je dat fijn vindt voor je kinderen een polsbandje krijgen. Hierop kun je je telefoonnummer schrijven. Mocht je kind kwijtraken, dan is dit natuurlijk wel heel handig!
 • Elk themadeel heeft een eigen drakenmascotte. Wil je deze draken ontmoeten, dan kun je op de plattegrond kijken op welke plek je ze kunt ontmoeten. Ze staan altijd op dezelfde plek, dus dat is handig!
phantasialand vrolijke gekleurde tafels en stoelen

Lees ook deze blogs:

footer 2
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *