Piber Stud Farm – een geboorteplek van de Lipizzaner paarden

In het hart van Oostenrijk, waar weelderige groene heuvels en majestueuze bergen samenkomen, ligt een plaats doordrenkt met geschiedenis, elegantie en de kunst van paardrijden. De Piber Stud Farm, gelegen in de regio Stiermarken, is een betoverende plek waar de beroemde Lipizzaner paarden worden geboren, getraind en gevormd tot de verfijnde dansers die ze zijn. Deze boerderij is niet alleen een centrum van fokkerij en behoud van dit prachtige paardenras, maar ook een levend eerbetoon aan de eeuwenoude tradities van de klassieke rijkunst.

Een historische schat Piber Castle

Het kasteel zelf werd gebouwd van 1696 tot 1728. De geschiedenis van de Piber Stud Farm gaat terug tot het jaar 1798, toen het werd opgericht door Aartshertog Johan van Oostenrijk. Sindsdien heeft het een cruciale rol gespeeld in het behoud van de Lipizzaner, een van ’s werelds oudste en meest nobele rassen. De omgeving van Piber Castle zelf ademt geschiedenis uit, met zijn statige gebouwen en uitgestrekte weilanden die getuigen van eeuwen van zorgvuldige fokkerij en toewijding.

Als je hier de auto parkeert zie je boven op een berg een statig kasteel. En wat volgt is een steile klim omhoog. Het is echt bizar hoe hoog je in korte tijd kan klimmen, maar het uitzicht onderweg is schitterend.

Bovenaan in het kasteel bevinden zich de harnassen van de rijtuigen en administratie van de Lipizzaner paarden en ruiters. We zijn hier niet binnen geweest omdat ze druk bezig waren met voorbereidingen voor een feest een dag later.

Piber Stud Farm – Het geboortehuis van legendes

Elk jaar worden op de Piber Stud Farm ongeveer 40 donkere veulens geboren. Toen wij er waren lagen er ook een paar in een kraamkamer met hun moeders. Na de kraamkamer mogen ze genieten van de eerste stappen op het zachte gras van de Oostenrijkse heuvels. Het is hier zo mooi! Deze veulens worden geboren uit een zorgvuldig geselecteerde combinatie van bloedlijnen, waarbij elk aspect van hun afstamming wordt overwogen om de kenmerkende kwaliteiten van de Lipizzaner te behouden: gratie, kracht en intelligentie.

Het fokken gebeurt op de ouderwetse manier omdat via inseminatie het slagingspercentage vors lager is. Is een merrie drachtig van een tweeling dan wordt een van de baby’s geaborteerd.

Elk jaar worden er 8 tot 10 merries getraind in rijtuig rijden.

Lipizzaner paarden een bijzonder paardenras op Piber Stud Farm

Lipizzaner paarden worden donker geboren maar veranderen in de loop der jaren naar het grijsachtige wit. 10 dagen voor de uitgerekende datum gaan drachtige merries naar de geboorte stal waar ze dag en nacht in de gaten wordt gehouden. De geboorte, na een zwangerschap van 333 dagen, gebeurd meestal zelfstandig maar wordt wel nauw in de gaten gehouden.

Vanaf veulen komen de Lipizzaner paarden op de Piber Stud Farm in aanraking met mensen. Na een aantal weken in de kraamkamer gaan de veulens naar een wei om daar te genieten van de Oostenrijkse heuvels.
Als ze ongeveer een jaar zijn worden ze gescheiden op geslacht en blijven 2 jaar op verschillende buitenposten.

De paarden worden met heel veel liefde en toewijding verzorgt. Overdag en in de nacht worden ze in de gaten gehouden of ze het nog naar hun zin hebben in de kudde en hoe hun gezondheid is.
De stallen worden constant uitgemest en hebben speciale grondbedekking en het voer wordt per paard bepaald wat goed is voor ze.

Hengsten en Merries van de Spaanse rijschool in Wenen

Ik moet er wel elke keer over nadenken, een Spaanse rijschool in Wenen. Best bijzonder. Dit komt omdat vroeger veel mensen van het hof van Spanje in Wenen waren, maar ook omdat de paarden van oudsher uit Spanja komen.

Er bestaan op de wereld een paar Piber Stud farms waar de bloedlijn ook puur wordt gehouden. Af en toe worden er wat merries van Stud farms uit Slovenië, Italië, Slowakije, Kroatië of Hongarije aan de merrie kudde toegevoegd voor vers bloed. De hengsten en merries worden nauwkeurig in de gaten gehouden en er wordt gezorgd dat van de hengsten de bloedlijnen goed door blijven lopen.
Boven de stallen zie je precies wie de ouders zijn. Sommige merries zijn elk jaar zwanger, anderen hebben een tussenjaar. En ook van de hengsten is er een verschil hoeveel nakomelingen ze mogen maken. De meeste hengsten mogen ongeveer 12 merries bevruchten.

De merries blijven op de Piber Stud Farm en de hengsten gaan naar de Spaanse rijschool in Wenen. Tenminste ze mogen blijven als ze hun examen op 3,5 jarige leeftijd halen. Alleen de beste merries en hengsten mogen blijven.

Op weg naar Wenen

Maar de reis van een Lipizzaner hengst begint pas echt wanneer ze de Piber Stud Farm verlaten. De meest getalenteerde hengsten worden geselecteerd om hun opleiding voort te zetten aan de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen. Dit instituut bestaat al meer dan 450 jaar. Hier worden de Lipizzaner paarden onderwezen in de fijne kunst van de klassieke dressuur. Hun natuurlijke vaardigheden worden verfijnd tot een adembenemende harmonie tussen paard en ruiter. Op de Spaanse Rijschool in Wenen zijn ongeveer 120 hengsten aanwezig.

In wenen kun je naar paardenconcerten gaan! Geen goedkoop uitstapje, maar wel heel gaaf lijkt me.

Museum, koetshuis, hoefsmid en rondleiding bij Piber Stud Farm

Bij de Piber Stud Farm is ook een museum aanwezig en een koetshuis waar je verder kunt leren over de geschiedenis. Het kunnen lezen en begrijpen van de Duitse of Engelse taal is wel handig als je het verhaal volledig wilt volgen. Je brengt onder andere een bezoekje aan de hoefsmid die uitleg geeft, je mag op visite in de kraamkamer en komt in het koetshuis en museum.

Wij waren niet in een hoogseizoen aanwezig en hadden een Duitstalige rondleiding. Ik kon iets begrijpen, maar mijn dochter helemaal niet. Gelukkig konden we een gratis App downloaden waar we alles rustig in het Engels konden lezen. Daar ter plekke, maar ook thuis vanaf de bank ideaal om te bekijken. Er zijn bijvoorbeeld 3D foto’s, interactieve camera’s en filmpjes te bekijken.

Voor liefhebbers van paarden en geschiedenis is een bezoek aan de Piber Stud Farm een ware bedevaart. Hier kunnen bezoekers de majestueuze Lipizzaners in al hun glorie zien grazen op de uitgestrekte weiden, de veulens bewonderen terwijl ze hun eerste onzekere stappen zetten, en zelfs getuige zijn van de trainingssessies die plaatsvinden onder de ervaren handen van de verzorgers.

Piber Stud Farm een unieke ervaring in Oostenrijk

Ga jij op vakantie naar Oostenrijk en kom je in de buurt van Graz en ben je geïnteresseerd in Lipizzaner paarden dan is een bezoek aan de Piber Stud Farm echt een aanrader. De locatie is prachtig, de mensen vriendelijk. Er is een goed restaurant en een leuke souvenirwinkel. Kinderen kunnen er spelen en je mag de paarden aaien. En dat alles in een prachtige omgeving van de Oostenrijkse heuvels.

Helaas was het toen wij er waren heel slecht weer en hebben we niet de kans gehad om buiten in het gras ook de paarden te zien. Des te meer reden om de klim omhoog weer eens te nemen!

Lees ook deze blogs

footer 2
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *