Alpacawandeling in Oostenrijk – een minivakantie bij familie Laikam

Tijdens de vakantiebeurs won ik bij Ron reizen 2 nachten verblijf in het prachtige gebied in het Murtal van Oostenrijk. Ik kreeg de keuze, hotel of B&B van het Murtal toerisme bureau. Omdat ik nog nooit in Oostenrijk was geweest koos ik voor een B&B. Veel persoonlijker en echt het gevoel van Oostenrijk ervaren. We kwamen zodoende terecht bij de familie Laikam in Weiskirchen en laten zij nou alpaca’s hebben! Een Alpacawandeling was zodoende al snel geregeld. En wat een unieke ervaring was dat!

Fam Laikam Alpacawandeling bergen Oostenrijk Murtal vakantiewoning bos met kleine waterval

Familie Laikam

Ik snap dat je direct wil weten hoe mijn dochter en ik de alpacawandeling hadden ervaren, maar ik wil eerst meer vertellen over de hardwerkende lieve familie Laikam.
Moeder Maria vertelde vol trots over haar hardwerkende man en 3 kinderen. De zoon neemt het familiebedrijf over. En je zou bijna denken dat dat de Alpaca’s zijn, maar het is vooral de houtzagerij. De familie heeft namelijk 120 hectare land tot hun beschikking. Dat lijkt heel groot voor Nederlandse begrippen, maar hier in Oostenrijk valt dat wel mee. Ze hebben dus hele stukken bos waar ze bomen mogen kappen en weer jonge bomen moeten aanplanten. Dit alles wel in overleg met de gemeente.
Het hout moet gekapt worden en gezaagd worden. Dat gebeurt onder andere in grote planken om bijvoorbeeld meubels van te maken, maar ook in kleinere stukken voor openhaard hout bijvoorbeeld.

Daarnaast hebben ze nog heel wat dieren. Zo’n 25 melkkoeien, kippen, konijnen, poes en hond en dus 11 alpaca’s. De mannetjes alpaca’s gaan mee op wandeling. De vrouwtjes alpaca’s staan verderop op het land, zij zijn alleen voor de wol en mogen moeder zijn. Ze hebben hun eigen fokprogramma en verkopen elk jaar 2 a 3 baby’s en kopen ook weer 2 nieuwe aan zodat de populatie sterk blijft.

Alpacadekbed
Alpaca dekbed slaapt heerlijk!

1 keer per jaar vlak voor de zomer worden de Alpaca’s geschoren. Van het wol maken ze dan weer producten zoals handschoenen, muts, sokken en dekbedden!

Prachtige huisjes in de bergen

Naast de houtzagerij, de koeien, de alpacawol en de alpacawandelingen hebben ze ook nog verschillende huisjes in de bergen die ze verhuren. En ik kan je vertellen dat is echt een aanrader! Wij zouden verblijven in een hut, maar kregen uiteindelijk een prachtig huis.
3 grote slaapkamers waar 8 volwassenen, 2 kinderen en een baby heerlijk kunnen slapen.
Een grote badkamer met toilet en een los toilet.
Een knusse woonkamer.
Een super sfeervolle leefkeuken inclusief vaatwasser en oven.
En zeeën van ruimte buiten.

De eerste nacht sliepen dochter en ik allebei wat onrustig zoveel andere geluiden om ons heen. Vol in de natuur waar de vossen, reeën en andere dieren vrij rondlopen. Maar de bedden lagen heerlijk en het is lekker slapen onder de alpacawol dekbedden.

De volgende ochtend kregen we een heerlijk ontbijtje met onze vooraf geïnformeerde wensen. Inclusief eigen eieren van de kippen! En dat uitzicht bleven we maar naar kijken. Zo mooi!

Alpacawandeling in Oostenrijk

En dan is het nu eindelijk tijd om over onze Alpacawandeling in Oostenrijk te hebben. Wat is dat een unieke ervaring. Alpaca’s lijken in veel opzichten op paarden. Ze zijn heel trouw, maar hebben wel wat sturing nodig. Je moet dus echt laten weten dat jij de leiding neemt. Doe je dit niet, dan blijven ze gewoon stilstaan of trekken je mee naar de zijkant van de weg om lekker blaadjes, gras en paardenbloemen te eten.
Als ze eenmaal doorhebben dat jij de leiding neemt lopen ze heel mak naast je mee en heb je bijna de lijn niet meer nodig.

Met mak bedoel ik naast braaf ook rustig. De alpacawandeling is namelijk echt een moment van stilte, rust en genieten van de natuur om je heen en de prachtige, nu nog wollige, beesten.

Naast dat je Alpaca’s net als paarden echt even moet laten weten wie de leiding heeft zijn ze ook net zo sensitief als paarden. Dochterlief vond het gelijk wat spannend en was bang dat haar alpaca zou spugen, en de alpaca reageerde hierop door steeds stil te staan. Alpaca’s zijn echte gevoelsdieren, zodra jij gespannen bent voelen ze dit perfect aan en de kans is groot dat ze de wandeling onderbreken wanneer de spanning te hoog wordt. Pas wanneer je weer helemaal tot rust bent gekomen wandelt de alpaca weer verder. En dat gebeurde ook precies bij mijn dochter. Maar op een gegeven moment had ze de smaak te pakken, raakte ze ontspannen en overtuigd dat hij niet zou spugen en durfde ze zelfs voorop te lopen. Best knap aangezien alpaca’s gewend zijn om hun leider te volgen.

Een prachtige alpacawandeling door het bos

De alpacawandeling was echt prachtig. Ongeveer een uur klommen we alleen maar omhoog. Best pittig want ik denk dat we ons uiteindelijk op 1500 boven zeeniveau bevonden. En alleen maar stijl omhoog begonnen onze platte Nederlandse benen te voelen na een uur. Na een pauze bij een drinkplaats voor de alpaca’s gingen we weer naar beneden. Dit ging een stuk vlotter ware het niet dat de alpaca’s nu toch echt wel heel graag van de paardenbloemen langs de weg wilden snoepen. En dat zag er zo schattig uit!

Ook moest eentje hoognodig plassen en een alpacaplas duurt lang, heel lang! Na afloop was dochterlief helemaal witjes en stil. Ze was moe, ook ik voelde me onwijs moe. Niet alleen ben je natuurlijk anderhalf uur actief aan het klimmen en wandelen geweest, ook bevinden we ons op een veel hogere hoogte dan we in Nederland gewend zijn.

De alpaca’s zijn superschattig en lief en zacht. Ze willen niet op hun billen of hoofd geaaid worden, maar hun nek vinden ze prima.
Ook zijn ze heel nieuwsgierig. Onderweg moest ik even wat opzoeken op mijn telefoon en laten zien aan Maria en toen kwam Karli, de leider die ik mee had, nieuwsgierig over onze schouders meekijken en lekker in mijn oren blazen haha

Murtal the place to be

Ben jij op zoek naar een prachtige natuur vakantie voor je gezin? Houden jullie van wandelingen, hiken, historie, cultuur en rust dan ben je in het Murtal op het goede adres.
Wij hebben naast deze ervaring met de alpacawandeling en het verblijven in de villa ook genoten van een historisch bezoek aan het dorpje Judenburg en zijn bij de Edelsteine Krampl geweest. Daar volgen uiteraard ook nog artikelen van!

Voor meer informatie over de familie Laikam en hun slaapmogelijkheden en de alpacawandelingen kijk je op hun website en op hun site met farm holidays

Lees ook deze blogs

VAKANTIE ZUID TIROL – EEN HEERLIJKE ZOMERVAKANTIE VOOR HET GEZIN
ONTDEKKINGSTOCHT IN NOORS LAPLAND
DOLFIJNEN EN GROTTEN IN ALBUFEIRA – EEN KINDVRIENDELIJK UITJE

footer 2
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *