Kasteel van Silves Algarve een cultureel uitje met kinderen

Silves is de ideale plek om een cultureel uitje met kinderen in de Algarve te doen. De inwoners zijn er, net zoals de rest van de plekken die we hadden bezocht in deze streek, enorm behulpzaam en vriendelijk voor de toeristen. Met als trekpleister het Kasteel van Silves tijdens onze vakantie met Corendon!

kasteel van Silves

Kasteel van Silves – Castelo de Silves

Als je aankomt rijden in Silves zie je het prachtige grote kasteel van Silves al staan boven op een berg.
Achter het kasteel is een grote parkeerplaats, maar ik was eigenwijs en probeerde zo dichtbij mogelijk te parkeren. Het was een warme zonnige dag, en ik wist nu al dat ik kapot zou zijn na het zien van al die steile weggetjes naar boven.

Ik kon de auto praktisch voor de ingang van het kasteel parkeren naast de kathedraal, al was dat wel een uitdaging om schuin achteruit in te parkeren op hele gladde stenen. Maar ons cultureel uitje met kinderen in de Algarve kon beginnen.

kleine trappen meisje algarve portugal

Ja, je moet hier niet op schoenen zonder profiel lopen, de kleine klinkertjes zijn spekglad! Via een mooie trap kom je dan aan bij het enorm grote kasteel.

kasteel van silves kasteelmuur kantelen kanteel

De fundamenten van het kasteel zijn gebouwd door de Romeinen die hier in de 4de eeuw al verdedigingsmuren hadden gezet. De Moren gebruikten de typische rode zandsteen – Pedra de Silves – uit de directe omgeving voor de bouw van dit enorme kasteel.

Het kasteel is een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van de Algarve. Het was het centrum en zeer in trek vanwege het schone drinkwater wat vanaf de berg Monchique als bron werd gehaald.

Kasteel van Silves Algarve

De muren en torens zijn niet allemaal meer origineel, er is in de loop der jaren heel wat geknutseld aan het kasteel en dat zie je ook aan de verschillende invloeden van de Moren en Christenen. Voor het kasteel vind je een beeld van de Portugese Koning Dom Sancho I. In 1189 veroverde hij het kasteel en versloeg daarmee de Moren. Waardoor het Christelijke invloeden heeft gekregen. Tot aan 1947 werden de torens nog gebruikt als gevangenis.

kasteel ridder van steen kasteelmuur kanteel kantelen

Het kasteel is de grootste in de Algarve en licht slechts op 5 kilometer van Portimao waar ons hotel stond.
Je kunt een combinatieticket nemen en zo ook naar de Kathedraal en naar het museum gaan. Het kost slechts €3,90 en we besloten het combinatieticket te nemen. We waren immers van plan een cultureel uitje voor kinderen in de Algarve te doen.. als wisten we toen nog niet dat het anders zou lopen.

Lynx in het Kasteel van Silves

De lynx, het dier en niet het spel, leefde vroeger in vrijheid op de bergen van Monchique. In de kelder van het kasteel is hier een tentoonstelling over te zien compleet met prachtige foto’s van de dieren.
Buiten op het kasteelplein kun je wat eten bij een restaurantje en genieten van een beeldentuin.

lynxy bij kasteel portugal algarve

Natuurlijk kun je ook rondlopen over de kasteelmuren om zo te genieten van de uitzichten rondom helemaal.

De herrie die je hoort in het kasteel van Silves zijn van de krekels die hier flink aanwezig zijn. Dochterlief vond het wat eng, het was warm dus we besloten om het kasteel te verlaten en op zoek te gaan naar een café. Een pauze hoort er ook bij als je een cultureel uitje voor kinderen in de Algarve doet immers.

 lunch en drinken man met dochter meisje met zonnebril

Heerlijk eten en drinken en souvenirtjes

We hadden iets gelezen over een Middeleeuws festival wat in deze periode in Silves zou zijn en waren daar erg benieuwd naar. Maar eerst moest er drinken en een ijsje genuttigd worden.
Met een gezellig muziekje op de achtergrond dronken we wat vlak bij de kathedraal. Deze was helaas gesloten op het moment dat wij er waren, jammer want binnen was het vast heerlijk koel geweest!

We liepen via een uitnodigende weg naar beneden. Er hingen allemaal schaduwdoeken en dat zag er echt heel gezellig uit.

Kasteel van Silves portugal algarve schaduwdoeken straatje

Hier was een leuk souvenir winkeltje waar we nog wat producten van kurk besloten mee te nemen en wat potloden voor het thuisfront.

We kwamen uit op een groot plein met een mooie fontein en ontdekten dat we al weer dorst hadden, maar ook wel in in wat te eten.

We gingen naar restaurant Casa Velha waar het gezellig druk was, altijd een goed teken! Een nogal bourgoundische meneer met grote jampotglazen stond ons aan te staren en even kregen we rillingen tot we de serveerster super druk bezig zagen met enorme klantvriendelijkheid en in perfect Engels iedereen te woord stond. We besloten het er op te wagen en hebben geen moment spijt gehad. De meneer bleek de eigenaar, die nou eenmaal niks anders deed dan staren en boos kijken, maar het eten!!

diner grote garnalen op spies vrouw met wijn friet eten

Ik heb nog nooit in mijn leven voor zo weinig geld, zulke lekkere grote garnalen mogen eten! JAMMIE!! ook dochterlief genoot van haar hamburger en manlief van zijn rood biefstukje met heerlijke saus.

Cultureel uitje met kinderen in de Algarve: Feira Medieval de Silves

Helaas geen middeleeuws festival voor ons cultureel uitje met kinderen in Silves. Vanwege corona was deze afgelast. Maar de serveerster wist ons wel te vertellen dat het een grote happening was van 9 dagen lang. Compleet met buikdanseressen, slangenbezweerders, riddergevechten, ridders op paarden, kraampjes en nog veel meer activiteiten. Van heinde en verre komen ze naar Silves voor een feest terug in de tijd.
Het festival is in de avonduren, je betaalt een paar euro entree en koopt ook een aardestenen beker. Hier krijg je je drank in.

cultuur portugal algarve Kerk

Wie weet komen we ooit nog terug in augustus om dit mee te maken en dan zal ik er uiteraard wat over schrijven!

Het had het hoogtepunt van ons cultureel uitje met kinderen in de Algarve geweest.

Na wat rondlopen in 36 graden besloten we dat we alle drie heel graag terugwilden naar het hotel voor een koele plons in het zwembad.

De volgende keer dan maar de kathedraal en het museum ook in!

Lees ook deze blogs

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *