Autovakantie met kleuters – 10 tips voor een lange autorit

Een autovakantie met kleuters, dat is een hele opgave! Zo’n autorit is voor een volwassene al lang, maar voor kleuters lijkt dit helemaal een eeuwigheid te duren. Maar toch moet je als je op vakantie gaat op de plek van je bestemming komen. In deze blog geven we je daarom 10 tips voor de reis, zodat het mogelijk net wat soepeler verloopt!

autovakantie met kleuters

Op autovakantie met kleuters

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gewoon dichtbij huis op vakantie te gaan. Zo maximaal een uurtje is prima te doen, maar voor veel kleuters is een langere rit echt wel lastig vol te houden. Als je met de auto lange afstanden wil gaan afleggen om op je vakantieadres aan te komen, dan is een goede voorbereiding heel erg belangrijk. Natuurlijk vraagt dit wel even de nodige voorbereiding, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat de reis een stuk prettiger verloopt, zowel voor papa en mama als de kinderen. Hieronder geven we je enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op een lange autovakantie met kleuters.

1. Zorg voor een goede planning

Een goede planning is het halve werk voor een autovakantie met kleuters. Begin dus ruim op tijd en schrijf alles wat je te binnen schiet op, zodat je het niet later nog vergeet.

 • Maak een checklist van alle spullen die je nodig hebt, inclusief kleding, toiletartikelen, speelgoed en reisdocumenten. Het is handig als je twee lijstjes maakt: een lijst voor de spullen die je op vakantie nodig hebt, en een lijst met spullen die je tijdens je reis nodig hebt (denk eventueel ook aan een reistas mocht je bijvoorbeeld in een hotel onderweg een overnachting plannen)
 • Plan de route van tevoren en zorg voor voldoende rustpauzes en speelplaatsen onderweg.

2. Comfortabele kleding

Kleding die lekker zit is natuurlijk superfijn als je een lange autovakantie met kleuters gaat maken. Niets zo vervelend als een strak zittende spijkerbroek of een trui die steeds opkruipt. Bepaal daarom samen van tevoren met je kleuter welke kleding ze graag aan willen tijdens de reis. Misschien wel een lekker joggingpak?

 • Kleed je kleuters in comfortabele kleding voor de reis. Denk hierbij ook aan laagjes, dus een trui of een vest eroverheen voor als het koud wordt (of als je ’s nachts blijft doorrijden)
 • Zorg ervoor dat je extra kleding meeneemt voor onverwachte situaties. Een omgevallen drankje, een plasbroek….
child looking at map autovakantie kinderen reizen kind kaart buiten

3. Vermaak voor onderweg tijdens een autovakantie met kleuters

Tijdens een lange autorit kunnen kinderen zich al snel gaan vervelen. Zorg er daarom voor dat je genoeg bij je hebt waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Je kunt er ook voor kiezen om een ‘verrassingstas’ te maken, met daarin kleine cadeautjes. Om bepaalde tijden mogen de kinderen elke keer een cadeautje uitpakken.

 • Neem favoriet speelgoed, boeken en kleurpotloden mee om de kleintjes bezig te houden.
 • Overweeg het downloaden van kindvriendelijke apps of het meenemen van draagbare dvd-spelers voor langere ritten.

4. Iets lekkers voor onderweg

Je herkent het vast zelf ook wel, als je lang onderweg bent, is het vaak lekker om iets te eten of snacken. Zorg er daarom voor dat je voldoende (gezonde) snacks meeneemt voor onderweg:

 • Vul een koeltas met gezonde snacks zoals fruit, groenten, crackers en water.
 • Vermijd te veel suiker om onnodige energiepieken te voorkomen. Drukke kleuters op de achterbank is misschien niet zo’n ideaal begin van je vakantie….

5. Comfortabele zitplaatsen

Hoe lekkerder je zit, hoe fijner de reis zal verlopen. Als je kleuter moe wordt, is een dekentje heerlijk!

 • Zorg ervoor dat de autostoelen van de kleuters goed zijn geïnstalleerd en comfortabel zijn.
 • Overweeg het meenemen van nekkussens en dekens voor dutjes onderweg.

6. Veiligheid is belangrijk

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat het misgaat, maar het is wel een fijn gevoel als je met alles rekening houdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

 • Controleer of de auto in helemaal in orde is voor je vertrekt. Denk ook aan veiligheidshesjes en een gevarendriehoek in de auto.
 • Neem een EHBO-kit mee en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de dichtstbijzijnde medische voorzieningen langs de route.
autovakantie met kleuters reizen met kids kinderen peuter woman in black crew neck t-shirt and blue denim jeans sitting on car seat

7. Regelmatige pauzes bij autovakantie met kleuters

Als bestuurder heb je om de paar uur een pauze nodig, maar zeker ook voor je kleuter is dit heel belangrijk! Zo kan hij of zijn zijn energie even kwijt en lekker de beentjes strekken. Ook zorg dit natuurlijk voor wat afwisseling.

 • Plan regelmatig stops om de kleuters te laten bewegen, spelen en naar het toilet te gaan.
 • Kies picknickplaatsen met ruimte om rond te rennen.

8. Muziek en luisterboeken

Dit is iets dat mijn eigen dochters heel fijn vinden, ook als kleuter vonden ze dit heel prettig, maar nu trouwens nog steeds.

 • Bereid een afspeellijst met (rustige) muziek voor onderweg. Wij maken elk jaar met het gezin een ‘vakantielijst’ op Spotify. Ieder gezinslid kan in de weken voorafgaand aan de vakantie zijn favoriete liedjes doorgeven, en daar maak je een familielijst van. Iedereen zal zijn eigen liedjes terug horen komen!
 • Luisterboeken kunnen ook een geweldige manier zijn om de kleintjes bezig te houden.
autovakantie met kleuters

9. Een goede organisatie is belangrijk

Bij een lange autovakantie met kleuters (en ook met oudere kinderen natuurlijk) een een goede organisatie belangrijk. Zorg ervoor dat al je spullen logisch bij elkaar zitten: reisbenodigdheden (zoals reispapieren, paspoorten maar ook geld voor bijvoorbeeld de tolweg), het eten los bij elkaar, een tas met schone kleren, etc. Regelmatig zien we mensen in de berg spullen in de achterbak duiken om daar nog iets uit te zoeken. Dit is dan bijna een onmogelijk opgave.

 • Gebruik reisorganizers * (of bijvoorbeeld van die speciale tassen die je aan een autostoel kan hangen) om spullen gemakkelijk te vinden en de auto geordend te houden.
 • Verdeel benodigdheden in aparte tassen om chaos te voorkomen.

10. Flexibiliteit is belangrijk bij een autovakantie met kleuters

Ga je met kleuters op een autovakantie, dan is flexibiliteit heel belangrijk. Er kan altijd wat tegen zitten: een wegafsluiting, file of een ongelukje onderweg. Het is belangrijk om hier zo flexibel mee om te gaan. Het is vakantie, probeer het te nemen zoals het komt!

 • Wees flexibel en pas je planning aan als dat nodig is.
 • Verwacht het onverwachte en houd een positieve houding om de reis voor iedereen plezierig te maken.
footer 6
Spread the love


1 gedachte over “Autovakantie met kleuters – 10 tips voor een lange autorit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *